ЗАВРШЕНА ОБУКА ЗА 60 НАСТАВНИКА ИНФОРМАТИКЕ

Информатика се од наредне школске године уводи као обавезан предмет, а завршена је обука за 60 наставника информатике за нове садржаје из програмирања, саопштило је Министарство просвете.

Сви наставни материјали, видео-лекције и припреме за наставнике ће већ током јула бити доступни на сајту министарства као и на сајту петља.орг за све ученике, наставнике и заинтересоване грађане.

Осим обуке за примену новина у наставним програмима, од 20. августа започеће и обуке наставника свих предмета који немају основни ниво дигиталних компетенција, за достизање тог нивоа и оспособљавање за примену ИКТ у наставничкој професији.

У сарадњи са Министарством културе, Министарство просвете ради на пројекту е-лектире како би свим ученицима омогућили приступ дигитализованој лектири.

Кроз пилот-пројекат Е-просвета од ове јесени и током школске године биће укључено око 200 школа које ће добити софтвер и обуку за коришћење електронског дневника. 

Што се тиче набавке рачунара из Министарства просвета поручују да је снимљено стање на терену и да је у току набавка рачунара, као и да министарство припрема правилник о одржавању ИКТ опреме у школама. 

На основу споразума са Мајкрософтом „Обликуј будућност – Подршка трансформацији“ саме школе ће моћи да купују лиценцирани оперативни систем по повлашћеним ценама од 2 долара.

Кад је реч о повезаности школа на интернет из министарштва поручују да све школе имају интернет везу, а да су издвојена одељења у којима се одржава информатика у 93 одсто случајева покривена интернетом. 

Са оператерима мобилне телефоније су се договорили о опремању преосталих 7 одсто школа 4Г интернетом. 

Извор Танјуг

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zavrsena-obuka-za-60-nastavnika-informatike/