ЗБОГ ОБИЛНИХ КИША И КОМАРАЦА СВЕ ОПАСНИЈИ ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА, ПРВИ СЛУЧАЈ И У ПОДУНАВСКОМ ОКРУГУ


смртним исходом, у Новом Саду.

У питању је 84-годишњи мушкарац са придруженим хроничним обољењем, а по свему судећи смрти је допринело обољевање од грознице Западног Нила. Случајеви обољевања од овог вируса који преносе комарци, пријављивани су са територије Јужнобанатског округа (10 особа), Града Београда (10), Јужнобачког (6), Сремског (2) и Подунавског (1) округа. Оболеле особе су мушког (19) и женског пола (10), старости од 31 до 84 године, са прудруженим хроничним обољењима (24 од 29 регистрованих).

Да би случај инфекције вирусом Западног Нила био потврђен код пацијента уз испољену клиничку слику неуроинвазивног облика болести (менингитис, енцефалитис, менингоенцефалитис), неопходно је да се потврди присуство одговарајућих антитела у ликвору код оболелог пацијента, кажу у “Батуту”. Поред тога, Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Завод за биоциде и медицинску екологију, Београд, спроводе надзор над вирусом грознице Западног Нила у популацији комараца. Доказано је присуство вируса у комарцима узоркованим на 29 локација у Јужнобанатском, Средњебанатском и Јужнобачком округу, као и на територији града Београда.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zbog-obilnih-kisa-i-komaraca-sve-opasniji-virus-zapadnog-nila-prvi-slucaj-i-u-podunavskom-okrugu/