ЖЕТВА НА ПРАГУ А ОТКУПНА ЦЕНА НЕПОЗНАТА

Мада је до жетве остало још две-три седмице, још се не зна колика ће бити цена пшенице од овогодишњег рода. Лане је откуп кренуо са 16 динара, а сада се на Продуктној берзи у Новом Саду старо жито продаје за 17,2 динара пише Дневник.

Непознаница је и колике ће бити цене других примарних пољпривредних култура, пре свих уљарица, пошто њихова жетва следи у септембру.

Познато је да је јесенас пшеницом посејано око 530.000 хектара, сојом око 200.000 и сунцокретом око 220.000 хектара. Берба кукуруза је тек на јесен, а златно зрно овог пролећа је посејано на површини од око 1,05 милион хектара српских ораница.

Мада је за неке још рано говорити о томе колико ће који усев коштати, произвођачи већ, пратећи и берзанска кретања усева, размишљају о заради. У томе их следе и откупљивачи, јер би и они да знају унапред колико ће зарадити, па спремају новац да исплате паоре а истовремено припремају силосе за складиштење усева. 

Ова недеља је донела турбулентно тржиште. У првој половина седмице забележен је изузетно мали промет преко Продуктне берзе због пада цена. На тржишту кукуруза је било најтурбулентније, јер је његова цена наставила да пада другу недељу заредом, што је резултирало малим обимом трговања у првој половини седмице. У другој половини тржиште се отворило, што је резултирало највећим учешћем жутог зрна, како количински, тако и финансијски, на робном тржишту. Пондерисана цена је била 16,06 динара килограм, без ПДВ-а, (17,66 дин/кг с ПДВ-ом), што је пад од 0,88 одсто.

Пшеницом се трговало по ценама вишим него прошле недеље. Паритет је био један од фактора да се пшеница плаћа коју пару више. Пондерисана цена за ову недељу је износила 17,18 динара килограм, без ПДВ-а (18,90 дин/кг с ПДВ-ом), што представља ценовни раст од 0,78 одсто.

Зрном соје се трговало на приближним ценама као и прошле недеље, с благом корекцијом наниже. Том уљарицом се трговало и „на зелено” с ценом од 39 динара килограм, без ПДВ-а, с роком испоруке од 15. септембра до 15. октобра 2017. године. Пондерисана цена зрна соје за ову седмицу је износила 49,15 динара килограм, без ПДВ-а (54,47 дин/кг с ПДВ-ом), што претставља ценовни пад од 0,74 одсто.

Извор: Дневник

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zetva-na-pragu-a-otkupna-cena-nepoznata/