ЗИМСКЕ ГУМЕ ОБАВЕЗНЕ ОД 1. НОВЕМБРА

Агенција за безбедност саобраћаја (АБС) упутила је апел којим подсећа возаче на законску обавезу да од 1. новембра до 1. априла опреме возила са све четири зимске гуме, уколико је на коловозу снег, лед или поледица.

„У наведеном календарском периоду, изван насељених места, обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције. Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба. У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима. У зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата. Такође, напомињемо да дубина газећег слоја на пнеуматицима мора бити минимум 4 мм и да се не смеју постављати пнеуматици са клиновима”, наводи се у апелу Агенције за безбедност саобраћаја.

АБС подсећа да летње гуме на температури испод седам степени губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање на асфалт, а њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од прописаног трага који остављају зимски пнеуматици. Већа дубина канала на шарама гума за зиму главни је разлог зато што чак и најјефтинији зимски пнеуматици имају четири пута боље приањање него летњи. Шаре зимских гума су тако обликоване да спречавају задржавање снега и појаву „аквапланинга”. Напомена је и да су зимски пнеуматици бољи за употребу чак и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени, као и и да је конструкција металног „костура” зимске гуме тврђа и отпорнија на механичке ударе. Пнеуматике старије од пет година потребно је детаљно контролисати једном годишње, односно најбоље је приликом редовне промене са летњих на зимске и обрнуто.

„Апелујемо на возаче да прилагоде вожњу условима на путу, поштују саобраћајне прописе и буду опрезни током вожње”, каже се на крају саопштења АБС.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zimske-gume-obavezne-od-1-novembra-3/