ЗЛОЧИНИ НАД НОВИНАРИМА И ДАЉЕ НЕКАЖЊЕНИ У СРБИЈИ

Међународна федерација новинара (ИФЈ) покренула је глобалну кампању „End impunity for Crimes against Journalists“ / „Kрај некажњивости злочина над новинарима“.

У петак 2. новембра обележава се Међународни дан за окончање некажњивости злочина над новинарима са циљем да се влада и цела јавност подсете на најтеже злочине који годинама и деценијама нису расветљени ни процесуирани.

Други новембар, Међународни дан борбе против некажњивости злочина над новинарима, Србија и ове године дочекује без доказа о томе ко су инспиратори и извршиоци убистава и покушаја убистава новинара, иако је од појединих прошло скоро 20 година. У највећем броју случајева, одговорни нису кажњени, а у многима истрага никада није ни покренута. Новинска удружења подсећају да је у периоду од 1991. до краја 2001. године, чак 39 новинара и медијских радника убијено, киднаповано, нестало или изгубило живот под нерасветљеним околностима. Међу њима су Славко Ћурувија, Милан Пантић, Дада Вујасиновић и жртве бомбардовања РТС-а.

Подсећамо, Одбор за заштиту људских права Генералне скупштине Уједињених нација је 2013. године усвојио предлог да 2. новембар буде Међународни дан заштите новинара, у знак сећања на убиство двојице новинара француског Радија Франс интернешнал у Малију.

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zlocini-nad-novinarima-i-dalje-nekaznjeni-u-srbiji/