ЗЗЈЗ ПОЖАРЕВАЦ У СУСРЕТ КУПАЛИШНОЈ СЕЗОНИ 2019.

Базени служе за купање, рекреацију, расхлађивање, пливање и врхунски спорт.

 У Заводу за јавно здравље Пожаревац се у летњем периоду обавља редовна контрола квалитета воде за купање из већине отворених јавних базена и купалишта на територији Браничевског и Подунавског округа.

 Купалишта су све текуће и стајаће слатке воде (или њихови делови), у којој је купање дозвољено од стране надлежних органа и традиционално га користи велики број купача.

Узорковање воде за купање из отворених јавних базена (и купалишта) обавља се једном недељно. Испитује се физичко-хемијска и микробиолошка исправност. На основу резултата анализе техничка служба која одржава базене може да прилагоди процес прераде воде и да посетиоцима обезбеди оптималне услове за купање, рекреацију, расхађивање и пливање.

Ипак, пресудан значај за очување квалитета воде у базенима има број, понашање корисника, тј. поштовање превентивних санитарно-хигијенских мера: избегавање купања ако је особа прехлађена, има цревне тегобе, ако је купач много гладан, непосредно након обилног оброка, ако је особа алкохолисана или под дејством наркотика, и ако има неке гнојне промене на кожи. Такође, избегавање роњења и скакања, као и седења на влажним површинама непосредно око базена значајно доприноси смањењу ризика од инфекција, али и повреда. За купаче на базенима је обавезно туширање и пролазак кроз дезифекционо средство тзв. дезо баријеру пре уласка у базен, а за купаче на купалиштима обавезно је туширање након купања.

Основна препорука купачима је да расхлађење у топлим летњим данима потраже у базенима и купалиштима који су контролисали квалитет воде за купање и који имају хигијенски исправну воду.

Воде за купање из река су непоуздане и не препоручују се за купање и рекреацију. Здравствени проблеми који могу да се доведу у везу са купањем и пливањем су : коњуктивитис, упала уха, прехладе, кожне болести (гљивичне болести, алергије, шуга…), пролив, жутица, сунчаница, топлотни удар, вирусни менингитис, тренутни срчани застој, повреде, утапање. Наравно сви ови здравствени проблеми могу да се избегну ако се купачи придржавају основних препорука у вези са купањем.

Препоруке власницима базена су да вредност резидуалног хлора одржавају од 0,3-0,5 mg/l. Резидуални хлор се временом везује са органском материјом у води и зато је неопходно сваког дана, више пута дневно одређивати његову концетрацију. Резидуалног хлора мора бити довољно у води да би се уништили микроорганизми и осигурала хемијска исправност воде. На крају сваког дана када је било купача, требало би одлити део воде и допунити базен новом, чистом водом. По правилу, вода из дечјих базена је више загађена од воде у великим базенима, па се дечји базени превентивно пуне сваког дана водоводском водом и вода се испушта у канализацију.

Извор: ЗЗЈЗПО

Stalna veza (link) ka ovom članku: http://palankadanas.com/zzjz-pozarevac-u-susret-kupalisnoj-sezoni-2019/