АНТИБИОТИЦИ УСКОРО БЕСПЛАТНИ ЗА СВУ ДЕЦУ У СРБИЈИ

DECA I LEKАнтибиотици ће за сву децу до 18 година бити бесплатни, јер је РФЗО предложио да се укине партиципација која се до сада плаћала и до 85 одсто од укупне цене лека.Сада лекари прописују деци старијег узраста антибиотике у облику таблета са листе А1, за које се тренутно плаћа партиципација у процентуалном износу, а да притом родитељима не објасне да постоји могућност да дете добије исти антибиотик у облику сирупа за који се не плаћа учешће.

Због тога је РФЗО покренуо иницијативу да сва деца добију ове антибиотике у потпуности на терет здравственог осигурања. Ова новина предложена је кроз Правилник о листи лекова, који је усвојила Централна комисија за лекове и очекује се да све усвоји и Влада Србије, пише „Блиц“.

На листи А, за коју се не плаћа партиципација, тренутно се налазе антибиотици из различитих група, али само у облику сирупа. У облику таблета, на листи А налазе се само лекови „амоксицилин“ и „цефалексин“, док се сви други антибиотици ширег спектра дејства у таблетама и капсулама налазе на листи А1 са процентуалном партиципацијом у распону од 20 до 85 одсто од цене лека.

Овом изменом листе лекова предложено је се да се деци до 18 година омогући доступност свих антибиотика, па ће сви антибиотици, искључиво за лечење деце, прећи са листе А1 на листу А.

Српски лекари антибиотике прописују пет пута више него холандски

Србија је међу водећим земљама у Европи по прописивању антибиотика деци, али и одраслима, а за том врстом терапије посеже се чак и када су обичне инфекције и прехладе у питању. Недавно спроведена истраживања показала су да се антибиотици у нашој земљи скоро пет пута више прописују него у Холандији, четири пута више него у Шведској, два и по пута више него у Великој Британији и дупло више него у Немачкој.

Истраживања су још показала да деца предшколског и школског узраста данас имају пет до седам пута прехладе годишње, а одрасли четири до шест пута годишње.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%b1%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%80%d0%be-%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d1%83-%d0%b4/