АПЕЛ ДА СЕ НЕ ПАЛИ ВАТРА У ПРИРОДИ ЗБОГ РИЗИКА ОД ПОЖАРА

POZAR SUMAMинистарство пољопривреде и заштите животне средине апеловало jе данас на грађане да не пале ватру у природи због повећаног ризика од пожара.

Из министарства су апеловали на све грађане да, током боравка у природи и извођења радова на пољима, не пале ватру на отвореном jер се може проширити и изазвати шумске пожаре, чиjе су штете непроцењиве. 

У саопштењу обjављеном на саjту министарства се грађани и позиваjу да, уколико уоче ватру на отвореном или мањи пожар, о томе одмах обавесте MУП – Сектор за ванредне ситуациjе.

Упозораваjући да ће наступаjући период високих температура погодовати настанку шумских пожара, а обзиром да jе наступио период коришћења годишњих одмора и повећаног присуства становништва у природи, из министарства су апеловали на грађане да се одговорно понашаjу при одласку у природу и да не врше неконтролисано паљење ватре на отвореном простору, уколико та места нису за то предвиђена и обезбеђена.

Kако се наводи, Управа за шуме ресорног министарства наложила jе корисницима шума коjи газдуjу државним шумама да предузму поjачане мере на заштити шума од пожара у складу са плановима заштите шума од пожара и прописима.

Из министарства подсећаjу и да jе законом забрањено паљење корова, стрњишта, трстике, траве и другог растиња, као и паљење отворене ватре у шуми и на земљишту у непосредноj близини шуме, на удаљености мањоj од 200 метара од руба шуме.

У саопштењу се наводи и да ће шумарско ловна инспекциjа Mинистарства пољопривреде и заштите животне средине обављати поjачану контролу спроводења мера заштите од пожара, како код корисника и сопстевника шума, тако и код корисника ловишта.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b0%d0%bf%d0%b5%d0%bb-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b0-%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8-%d0%b7%d0%b1%d0%be%d0%b3/