АРИЉАЦ ПОКЛАЊА БУБРЕГ ПАЛАНЧАНКИ: УПОЗНАЛИ СЕ ПРЕКО ФЕЈСБУКА

PERICA I JECAГест вредан дивљења! Перица Вујовић из Ариља решио је да донира бубрег Јелени Миловановић из Смедеревске Паланке, девојци коју приликом датог обећања није видео, а њихове судбине су се испреплетале на необичан начин.

Упознали су се преко друштвене мреже након што је Јелена, која је рођена с једним бубрегом, што је сазнала тек пре осам година, када је отишла код лекара због хроничне болести, решила да узме ствар у своје руке. Здравствено стање јој се погоршавало из дана у дан, била је више од годину дана на листи за трансплантацију, али донора није било. Уследио је апел преко друштвених мрежа, на који је одговорио Перица, с којим се Јелена месецима дописивала, а тек јуче упознала.- На листи чекања сам дуже од године, али до сада нико из болнице није контактирао са мном. Верујем да је то јер имам ретку крвну групу. Требало је да ми донор буде отац, чак смо компатибилни, међутим, испоставило се да због нечег ипак не може. У жељи да што пре оздравим јер имам малу ћеркицу, почела сам да пишем апеле на Фејсбуку – прича Јелена.

Изненађујуће, јавило јој се више људи, међу којима и Перица, који има исту крвну групу, али је потребно још анализа да би се утврдило да ли су компатибилни.
Јеленина прича ме је погодила из личног искуства јер ће и мом сину Марку сутра или за коју годину бити неопходна трансплантација срца. У шестом месецу установљена му је дилетативна кардиомиопатија, екстремно увећање леве срчане коморе. Лекар у Тиршовој рекао нам је да је Марко потенцијални кандидат за трансплантацију. Да ли ће то бити за пет, десет или 20 година, то ће се десити. Волео бих да знам да ће неко тада потписати дозволу за донирање органа мом детету – каже Перица.

На том путу стоји Закон о трансплантацији органа који дозвољава да донори буду само сродници до трећег колена, што Јелена и Перица нису знали. Они су се јуче састали с послаником Душаном Милисављевићем и одржали конференцију да би покушали да апелују на измену закона. Трансплантација би евентуално могла да се обави у Турској, која то дозвољава, али операција с обезбеђеним донором кошта између 25.000 и 30.000 евра, које ни Јелена ни Перица немају.

Живи у трошној кући и од наднице

Да ствар буде још тужнија, овај добри самарићанин, спреман да непознатој девојци да орган и продужи живот, живи веома тешко радећи за надницу да прехрани породицу. Живе као подстанари у трошној кући старој 80 година, која им је дата на коришћење, а само Перица ради јер је супруга болесна. Кров, купатило, проблеми са струјом и водом, све то отежава живот Перици и његовој породици, али су принуђени да живе ту због близине школе, вртића и дома здравља да би супрузи, која болесна мора да се брине о деци, било све надохват руке и лакше.

Извор: Ало

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%99%d0%b0%d1%86-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d1%9a%d0%b0-%d0%b1%d1%83%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b3-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%b8-%d1%83%d0%bf%d0%be/