БАДЊИ ДАН

BADNJAK Православни верници у Србији обележавају Бадњи дан и Бадње вече на литургијама у храмовима Српске православне цркве и традиционалним породичним окупљањем за посном трпезом, пред Божић, хришћански празник којим се прославља рођење Исуса Христа.

Бадњи дан је последњи дан божићног поста и тада се довршавају послови на припреми дома и хране за најрадоснији хришћански празник рођење Исуса Христа – Божић.

Верници на Бадњи дан узимају бадњак који су увече пали на кућном огњишту, као симбол светлости и топлоте која греје и зближава укућане.

Код Срба су обичаји за овај дан многобројни и различити. У кућу се уноси бадњак, обично од храстове, ређе церове или букове гране. Њих домаћин одсече у зору да би их увече свечано унео у дом и наложио на огањ.

Бадњак се прелива вином и премазује медом. Обичај је да се бадњак предвече пали и у црквеним портама.

Уочи празника под куће се посипао сламом да би се дочарала пећина у Витлејему у којој се, према предању, родио Христос, а поставља се и богата, посна вечера.

У црквама широм Србије служиће се повечерја и палиће се бадњаци.

Божић је породични празник и слави се у кући. Сматра се да би тог дана сви који су током године били у свађи, требало да се измире и опросте увреде.

Православци месе чесницу и ломе на онолико делова колико има укућана. У чесницу се ставља новчић од сребра или злата који симболизује дар новорођеноме Христу, а верује се да ће онај у чијем комаду буде новчић, наредне године бити срећан.

Осим Српске православне цркве, Бадњи дан 6. јануара, славе Руска и Грузијска православна црква, белоруски и украјински православци, Јерусалимска патријаршија, Света Гора, старокалендарци у Грчкој и египатски Копти.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%b0%d0%b4%d1%9a%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd/