БЕБЕ У МАТИЧНИМ КЊИГАМА ЗА 15 МИНУТА ПО НОВОЈ ПРОЦЕДУРИ

bebeЗa само 15 минута тек рођене бебе биће уписане у матичне књиге, а за тај посао родитељи неће морати да обијају шалтере. Тако ће уместо досадашњих у просеку седам сати, колико су надлежни израчунали да је мамама и татама било неопходно за овај посао, сада бити неупоредиво лакше. Само један формулар биће довољан да мама после порођаја попуни и да њен наследник буде уписан у књиге.

Како кажу у Министарству за државну управу и локалну самоуправу, укупна уштеда времена за родитеље биће на годишњем нивоу више од 400.000 сати. Осим тога неће морати да плаћају таксе.

– Укинута је републичка административна такса за пријаву пребивалишта новорођеног детета од 300 динара, а картица здравственог осигурања, која кошта 400, за тек рођену децу је бесплатна – објашњавају у Министарству. – Пројекат је уведен у 25 болница, односно у 24 општине у Србији и на тај начин обухваћена је половина укупног броја новорођенчади. До краја године требало би да сва породилишта уђу у овај пројекат.

Пројекат „Бебо, добро дошла на свет“ подразумева да државна администрација обради све податке и да на кућну адресу родитеља пошаље крштеницу, држављанство и здравствену књижицу за бебу.

Колико ће процедура бити поједностављена и скраћена говори податак да су је када се беба роди мама и тата прво пријављивали код матичара. Ту су се изјашњавали о имену, презимену и држављанству бебе. Новорођенче се „уписивало“ пет до седам дана после порођаја, у зависности од тога колико је било потребно времена да из породилишта у матичну службу стигне обавештење.

Ако је дете рођено у брачној заједници и супружници имају исто држављанство и исто презиме, довољно је било да у Општину дође један родитељ и том приликом понесе извод из матичне књиге венчаних, своју личну карту и личну карту супружника, и држављанство оба родитеља. Неке општине, међутим, додатно су компликовале ситуацију, па су су оба родитеља морала да буду присутна приликом пријављивања, без обзира на то што је дете рођено у браку и они имају исто презиме.

Досадашњи прописи налагали су, такође, да иако су родитељи у браку, а имају различита држављанства или презимена приликом пријаве морали су да се код службеника појаве и мама и тата. Код матичара се правио записник о одређивању презимена детета, или уколико имају различито држављанство правио се записник које држављанство дете добија. Ситуација у којој се признавало очинство, такође је тражила присуство оба родитеља.

Из Министарства државне управе и локалне самоуправе обећавају да ће уз електронску пријаву све ићи много лакше, брже и једноставније.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d1%83-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%ba%d1%9a%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-15-%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d1%83%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bd/