БЕСПЛАТНА БАЊСКА РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ ПЕНЗИОНЕРЕ

PENZIONERСви пензионери чији износ чека не прелази 23.463 динара и који протеклих пет година нису користили бесплатан опоравак, имају право на  десетодневну бесплатну рехабилитацију у једној од 25 бања Србије, изјавила је директорка за односе с јавношћу ПИО фонда Јелица Тимотијевић.
Сваке године, негде око 10-11 хиљада пензионера искористи могућност да има бесплатну рехабилитацију у некој од српских бања“, рекла је Тимотијевић Танјугу и истакла да ће ове године тај број ће бити нешто виши, те да ће до 12.000 пензионера отићи у бање.

„То смо успели зато што је већи износ средстава издвојен за друштвени стандард, а успели смо и да обезбедимо цене од пре годину дана, односно, већ три године не мењају се цене и по том основу ће и нешто већи број пензионера моћи да оде у бању“, рекла је Тимотијевић и додала да је тај позив објављен јуче.

Прецизирала је да право на бесплатну рехабилитацију имају сви пензионери- старосни, инвалидски, породични, а битно је да им је пензија до одређеног износа и да у претходних пет година нису користили бесплатан опоравак преко Фонда ПИО.
„Право имају и пензионери који имају делимично домаћу, а делимично ино пензију, под условом да им те две пензије у збиру не прелазе износ од 23.463 динара“, рекла је Тимотијевић.

Пензионери су, осим преко медија и сајта ПИО Фонда, ту информацију могли да добију и преко општинских пензионерских удружења, јер се, како је Тимотијевић навела, у тим удружењима и пријављују, ту достављају документацију и ту ће бити објављене ранг листе.
Сматра да пензионери из претходних година већ добро знају која је процедура и где ће се информисати, поднети захтев и подвлачи да се места на ранг листи и права се остварују на основу бодовања, које се односи на висину пензије, дужину пензијског стажа и дужину стажа осигурања.

„Медицинска документација коју пензионери достављају не бодује се, јер то није лечење пензионера него се на тај начин помаже пензионерима који имају најниже пензије, а медицинску документацију достављају само да бисмо у расподели бања имали тачне показатеље да некоме ко има неку болест не определимо бању која је контраиндикована медицинском стању“, нагласила је Тимотијевић.  

Чињеница је, наводи, да се сваке године четири до пет пута више пензионера пријави на наш оглас, али и да, нажалост, не могу сви да оду исте године.
„Зато се оглас понавља сваке године, а један од услова да не могу пет година да користе то право, гарантује да ће сваки пут неко други остварити то право“, закључила је Тимотијевић.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b0%d1%9a%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d1%80%d0%b5%d1%85%d0%b0%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bd/