БЕСПЛАТНИ УЏБЕНИЦИ ЗА 45.000 ОСНОВАЦА

BESPLATNI UDZBENICIБесплатне уџбенике за школску 2016/17. годину добиће око 45.000 ученика основних школа, изјавио је помоћник министра просвете Милован Шуваков, наводећи да је у току јавна набавка уџбеника. 

Он је рекао да су бесплатни уџбеници од прошлог августа законска категорија, те да право на њих имају ученици из породица које су примаоци социјалне помоћи.

Говорећи о половним уџбеницима, Шуваков је рекао да је њихово коришћење дозвољено и да о томе не одлучују школе ни наставници, већ родитељи.

„Наравно да уџбеници могу поново да се користе и да се наслеђују. То није одлука коју доноси школа нити наставник, школа бира уџбеник, а на родитељу је како ће до њега доћи”, рекао је Шуваков и додао да је идеја новог закона, донетог у августу прошле године, да се избор уџбеника ради на више година, управо како би се поспешило наслеђивање и смањио удар на родитељски буџет.

Према његовим речима, школе су се сада опредељивале који део уџбеничког комплета је обавезан, а који није, тако да је у просеку око 20 одсто мање ствари које треба купити.

„То је нека уштеда која је видљива у овом моменту”, рекао је Шуваков и додао да су савети родитеља консултовани када су се бирали уџбеници, те да су они могли да утичу на избор, али је истакао да су у Министарству свесни да се глас родитеља недовољно чује.

„Баш као што је нови министар и најавио, у наредном периоду ће у образовном процесу родитељи бити више питани”, рекао је Шуваков.

Максимална цена пакета књига није реална за предстојећу школску годину, рекао је Шуваков, уз напомену да је у изради Нацрт правилника о максималној цени уџебника, који се, како је објаснио, односи на уџбенике који се раде по новим стандардима.

Коментаришући апел ПКС да се спречи улична продаја књига, помоћних министра просвете каже да је јасно да је то у интересу издавача, али да се мора мислити и на родитеље.

„Помоћ ПКС очекујемо у набавци приручника за средњне стручне школе. Ту јако лоше стојимо, а то је важна тема и у контексту увођења дуалног образовања”, закључио је Шуваков.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%b5%d1%81%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%83%d1%9f%d0%b1%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-45-000-%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b0/