БЛАГОДАТНИ ОГАЊ СТИГАО У ПАЛАНКУ ПРЕ ПРВОГ ЈУТРЕЊА

CRKVA NOCБлагодатни огањ, пламен са Христовог гроба у Јерусалиму, стигао је мађу првима и у Паланку. Огањ је из Храма Светог Саве на Врачару  са Васкршње литургује донео наш суграђанин Дејан Максимовић, познати шаховски интернационални мајстор.

Тако је Благодатни огањ пре првог јутрења стигао у све три паланачке цркве. Прво у цркву Свете Петке на Колонији, потом у Храм Светог Преображења Господњег и напослетку у цркву Светог Деспота Стефана у кругу болнице. Паланчани су захваљујући Максимовићу, могли први да осете благодети у срцу и души за себе и своје ближње и да у свој дом унесу светлост и радост на најрадоснији хришћански празник Васкрс.

OGANJ

Огањ, који називају и највећим чудом у Јерусалиму, појављује се сваке године уочи Васкрса, приликом молитве патријарха јерусалимског и све Палестине Теофила, у цркви Христовог Васкрсења. Увек се наглашава да се пламен пали сам од себе, односно да га не пали патријарх.

Патријарх улази у цркву чија су врата била запечаћена, након што су сва кандила у цркви погашена, а комисија утврдила да се у њој не налази ништа чиме би се вештацки изазвао пламен.

По уласку у цркву, патријарх чита посебне молитве којима се, у име свих православних, моли распетом Христу да и ове године пошаље Свети Огањ, као сведочанство његовог васкрсења и као знак правоверности стада православног.
Огањ је у Београд донела делегација СПЦ са епископом славонским Јованом на челу, коју је раније данас у Јерусалиму примио патријарх Теофил.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%9a-%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%be-%d1%83-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d1%83-%d0%bf%d1%80%d0%b5-%d0%bf/