БОЖИЋНА ПОСЛАНИЦА ПАТРИЈАРХА ИРИНЕЈА: Чувајмо јединство вјере и наше светосавске Цркве и светињу божићњег празника

A IRINEJЊегова светост патријарх српски Иринеј поручио је у Божићној посланици да су данас, више него икад, потребни мир на земљи и добра воља међу људима и народима, те позвао Србе да не дозволе никоме да их дијели по било ком основу.

Патријарх Иринеј поручио је да добра воља међу људима мора бити резултат божанског мира, истичући да је недостатак добре воље у свијету, па и међу хришћанима, показатељ одсуства мира Божјег.

„Видимо да се највећи грех убијања човека и читавих људских заједница свакодневно врши, и то често у име Божије. То је за нормалан ум и разум непојмљиво. Питамо се – зар је могуће да неко са именом Божијим на уснама убија невину децу, жене, заробљенике и прогнанике? У име којег и каквог Бога то чини? У име које и какве религије то чини?“, упитао је патријарх Иринеј.

Он је оцијенио да је оваква псеудорелигијска изопаченост узрок оволиким немирима и страховима у свијету, који нису ништа друго до ли плодови активне безбожности псеудовјерника.

Патријарх Иринеј је у Божићној посланици позвао људе на измирење са својим Богом, истичући да смо свједоци планетарне експанзије егоизма, суревњивости, антагонизама и надгорњавања – порока који изазивају забринутост, страх и зебњу за будућност овога свијета, умјесто добре воље и љубави међу људима и народима.

„Упутимо молитву Богомладенцу Христу да онима који данас воде своје народе, па и читав овај свет, подари мудрост и доброту, љубав и смиреност, како би овај свет извели из најдубље моралне и егзистенцијалне кризе“, позвао је патријарх српски Иринеј.

Он је поздравио и позвао сву духовну и светосавску браћу и сестре широм свијета, у отаџбини и расејању да покажу добру вољу међусобно и према свим људима око себе.

Патријарх Иринеј је и ове године у посланици упутио посебне поздраве српском народу на мученичком Косову и Метохији, у духовној колијевци српског народа, као и прогнаним Србима из Хрватске и БиХ.

„Молимо се Богомладенцу Христу да их духовно и божански, као пророка Данила и свете младиће у Вавилону, охрабри и учврсти у опредељењу да буду и остану верни завету наших светих предака“, поручио је патријарх Иринеј.

Он је апеловао на све прогнане и избјегле са свете српске земље /Космета/, као и све прогнане и избјегле са својих вјековних огњишта, из Далмације, Лике, Славоније, Барање, са Баније и Кордуна, као и из разних крајева БиХ, да учине све што до њих стоји да се врате на своја вјековна огњишта, да их обнове, унапреде и сачувају за покољења која ће доћи“, поручио је патријарх Иринеј.

Српски патријарх позвао је вјернике да се сјете и „свих невољника, страдалника и прогнаника из других народа и земаља, ма које вјере они били, а нарочито браће и сестара на Блиском и Средњем Истоку, у Украјини и у Африци.

„Сећајмо их се молитвено и помозимо им делатно кад можемо и колико можемо“, поручио је патријарх Иринеј.

У Божићној посланици патријарх Иринеј је поручио да су Срби поздравом „Мир Божији – Христос се роди“ и отпоздравом „Ваистину се роди“ формирани као народ мира Божијег и добре воље.

Патријарх Иринеј позвао је српски народ да чува јединство вјере и Цркве стветосавске и светињу овог божићњег празника „као зеницу ока свога!“.

„Не дозволимо никоме да нас дели по било ком основу! Српска православна црква била је, јесте и биће гарант нашег духовног и народног јединства. У то име поздрављамо вас радосним божићним поздравом: `Мир Божји – Христос се роди! Ваистину се роди!` Благословена нова 2016. година!“, поручио је патријарх Иринеј.

Срна

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%be%d0%b6%d0%b8%d1%9b%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b0-%d0%b8%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%b5%d1%98/