БОРБА ЗА ПРАВА РАДНИКА

COKIC Током прошлонедељног састанка у Подунавском управном округу, директор Инспектората за рад у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Бојан Јоцић и његов помоћник Дејан Ковачевић разговарали су са представницима локалних самоуправа са подручја овог округа, Регионалне привредне коморе и синдикалцима смедеревских фирми о начинима сузбијања рада на црно. Један од начина превазилажења овог проблема је стварање партнерског односа између Инспектората за рад и локалних самоуправа ка сузбијању сиве економије, а нарочито “рада на црно”.

Домаћин састанка начелник  Подунавског управног округа Радослав Цокић сматра да је циљ састанка остварен.
– Свим средствима морамо да кренемо у сузбијање  рада на црно да би остварили два основна циља. То су, сливање што више новца у буџет Републике Србије и да се све активности доведу у легалне токове, као и да се изборимо за права радника, пре свега оних који су приморани да раде на црно и који немају храбрости да то пријаве. Данас смо чули различита искуства о томе шта се дешава на терену када се инспектори појаве. Морамо да учинимо  апсолутно све да што пре решимо овај проблем.
Цокић је истакао да енергично мора да се ради са оним послодавцима који злоупотребљавају своју позицију, а имају могућности да плате доприносе радницима.
Састанак у Смедереву је 12-ти који је Инспекторат за рад до сада одржао у градовима и окрузима широм Србије. Од јуна, када се кренуло са много активнијим начином рада и када су уведени нови принципи ротације током којих инспектори не радe контроле у матичним већ у другим окрузима.
Начелник Подунавског управног округа обавестио је присутне новинаре да је у Смедереву у првом кварталу ове године евидентирано 112 радника на црно. Цокић је изразио задовољство сарадњом са Смедеревом и Великом Планом и изразио жељу да се побољша сарадња са локалном самоуправом у Смедеревској Паланци у оквиру Савета округа.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b1%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0/