ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

ARHANGEL GAVRILOКао један од седморице врховних Анђела, међу верницима је нарочито познат по узвишеној и мистичној фресци “Белог анђела” из цркве Вазнесења Христовог манастира Милешеве Српска православна црква и верници првог дана након Благовести празнују сабор светог Архангела Гаврила, весника радости, како би на достојан начин одали поштовање свецу који је Пресветој Богородици Марији донео вест о зачећу Сина Божјег, Исуса Христа. Међу верницима је Архангел Гаврило нарочито познат по фресци “Бели анђео” из Манастира Милешеве , која као део шире композиције “Мироносице на Христовом гробу” представља управо Гаврила како обучен у бео хитон седи на камену и мироносицама руком показује место Христовог васкрснућа, односно његов празан гроб.

Свети Архангел Гаврило један је од седам Анђела највишег чина, који стоје најближе Богу. Они су равни међу собом по достојанству и сваки од њих има своју засебну службу. Служба светог Гаврила је била јављање тајни Божјих. Свети оци наводе да је Гаврил јавио Јоакиму и Ани о рођењу Девице Марије, и да је он поучавао Мојсеја у пустињи како да напише књигу Постања.Име Гаврил значи Бог и човек, или крепост Божја. Самим именом својим он потврђује да ће Господ у утроби Девице Марије постати савршен човек, не у смислу телесног узраста, него у смислу крепости и разума.

Колико је тајна очовечења Бога већа од других тајни, толико је њему углед постао већи међу његовом дружином од тренутка Благовештења, јер су га сматрали као најприснијег видиоца најнепознатијих тајни Божијих.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%b5-%d1%81%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%80-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be%d0%b3-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b0/