ВЕРОНАУКА ПО НОВОМ ПРОГРАМУ

VERONAUKAУченици веронауке у основним и средњим школама у Србији, њих око пола милиона, од ове школске године пратиће наставу по новом наставном плану овог предмета. Министар просвете Младен Шарчевић потписао је нови план, који би требало да исправи недостатке и недоумице примећене у претходном.

Нови наставни план, како објашњавају у Српској патријаршији, односи се на Православни катихизис, Католички вјеронаук и Програм словачке евенгелистичке цркве. То је тек једна од фаза редефинисања верске наставе.

– Очекује се израда правилника о условима и стручној спреми вероучитеља, који ће тачно прописати услове за рад у школама на овом предмету – кажу у Одбору за верску наставу СПЦ. – Следећи корак биће израда уџбеника и радних свезака, која ће се одвијати према важећем закону о уџбеницима.

Нови наставни план и почетак школске године били су тема и владине Комисије за верску наставу, која се у петак састала у Сомбору.

– Оно што нас прво чека јесте формирање радне групе која ће радити нови правилник о условима и степену образовања вероучитеља и катехета. Морамо знати која је то врста стручне спреме неопходна да би наставници верске наставе могли да задрже посао у школи – каже Снежана Павловић из Министарства просвете, потпредседница Комисије за верску наставу.

Верска настава у образовни систем уведена је 2001. године и сваке школске године се за овај изборни предмет, добровољно, определи између 450.000 и 530.000 ученика.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d0%bf%d0%be-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d1%83/