ВЕЧЕРАС ЈЕ БОГОЈАВЉЕНСКА НОЋ – КАДА СЕ ОТВОРЕ НЕБЕСА ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

BOGOJAVLJENSKA NOCПравославни верници и Српска православна црква (СПЦ) у јануару прослављају Богојављење као један од петнаест највећих хришћанских празника.

Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Осећајући да је пред њим Месија, Свети Јован дочека Исуса речима: „Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени да ја тебе крстим“. Исус му на то одговори: „Остави сад то, јер нам треба испунити сваку правду“.

После тих речи Син Божји уђе у Јордан. Тада се над њим отвори небо и Дух Свети сиђе на Исуса у виду голуба. Истовремено се са неба чуо глас Бога Оца који је рекао: „Ово је Син мој љубљени. Он је по мојој вољи“.

Тако се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама, слави се као Богојављање.

Такође, Црква је установила Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове цркве и душа се чисти од сваког греха. На Крстовдан (уочи Богојављења), као и на сам празник, после литургије, врши се велико освећење воде у храму или у порти храма. Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Никада се не квари. Њом се кропи кућа ради освећења и заштите од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се „отвориле као небо на Богојављење“ па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар да се прочисти ако у њега падне каква животиња. У стара времена освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест.

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.
Некада се сматрало да су дани погодни за венчања почињали од Богојављења.

Од Божића до Богојављења мрсни су дани; мрси се и средом и петком, али се дан уочи Богојављења, на Крстовдан, пости ма који дан био. Дани од Божића до Богојављења у народу се зову „некрштени“. Верује се да се, у глуво доба, уочи Богојављења, на трен отвара небо, да се крсте (укрштају) ветрови што дувају зими с онима што дувају лети и да сва вода постаје света. Ко се тада затекне на отвореном и то види може од Бога да затражи испуњење једне жеље.

Срби су обновлили стари обичај да се у реку баци крст, а младићи се такмиче да до њега стигну и први га ухвате.

Осим овог, према мишљењу многих најлепшег обичаја за Богојављење, овај празник карактерише и велики број других веровања претеклих из давнина. Верује се да ће неудате девојке, уколико ставе огледалце под јастук 18. јануара увече сањати мушкарца за кога ће се удати.

Такође, у појединим крајевима младе девојке месе по четири лоптице од теста. У три ставе папирић са именима својих симпатија, а један оставе празан. Затим се те лоптице убаце у кључалу воду и која прва избије на површину, она носи папирић са именом љубави те девојке. Уколико је испливала празна лоптица, значи да девојка још није упознала свог суђеног.

Веровало се и да време на Богојављење предсказује какво ће време бити целе године. Ако буде јак мраз или пада снег, година ће бити родна. Ако пак, буде ведро, биће сушна година. Уколико 19. јануар буде кишовит, целе године ће бити доста падавина и поплава.

На овај дан се освећује вода за коју се верује да је лековита и чудотворна и назива се богојављанска вода. Њу верници носе кућама њоме кропе своје домове и чувају је као лек током целе године.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%98%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%be%d1%9b-%d0%ba%d0%b0%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%be/