ВОДА У СРБИЈИ МОРА ДА ПОСКУПИ

VODA KAPУ Србији би до краја године требало да буде усвојена Стратегија за управљење водама до 2034, која предвиђа улагање од чак 8,5 милијарди евра у том периоду, али и достизање економске цене воде од 1,35 евра по кубном метру, речено је јуче у Привредној комори Србије.

Представници Светске банке су истакли да је цена воде у Србији социјална, због чега се недовољно улаже у водоснабдевање и каналисање воде, а за шта би годишње било неопходно издвојити најмање 200 до 300 милиона евра. У Србији се сада, на републичком и локалном нивоу, издваја између 100 и 150 милиона евра.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине – Републичка дирекција за воде, ПКС и СБ организовали су стручни скуп на којем су представљени нацрти уредби у области водних услуга у Србији: о утврђивању методологије за обрачун цене снабдевања водом за пиће системом јавног водовода и цене сакупљања, одвођења и пречишћавања отпадних вода системом јавне канализације и о утврђивању критеријума за одређивање референтне цене воде.

Стручњак Института за водопривреду „Јарослав Черни” Слађана Милојковић рекла је  Танјугу да би те урадбе требало да буду усвојене крајем 2016. или почетком 2017. године.
– Предвиђено је да се економска цена воде од 1,35 евра по кубном метру достигне у периоду од пет до шест година након усвајања стратегије – нагласила је Слађана Милојковић. – То поскупљење ће бити сукцесивно и неће свуда бити исто, већ је реч о просеку. То морамо да урадимо да бисмо обезбедили квалитетну воду будућим генерацијама.рбија није најсиромашнија у региону, а има једну од најнижих цена воде – рекао је представник Светске банке Давид Мишо, додајући да се Суботица највише приближила економској цени, али и да тамо трошак за воду износи свега два одсто прихода домаћинства.
Он је казао да се у ЕУ много више новца улаже у ту област и да је препорука ОЕЦД-а да то буде 0,5 до 1 одсто БДП-а, док у Србији то износи 0,2 или 0,3 одсто.
– Око 200 до 300 милона евра треба да инвестирате ако желите да испуните захтеве ЕУ – нагласио је Мишо.

Директорка Дирекције за воде Наташа Милић је рекла да цена воде мора да буде таква да може да се изврши пун повраћај трошкова за водне услуге. Она је истакла да за дугорочно одржање квалитета услуге комунална предузећа морају да покрију своје оперативне трошкове, трошкове редовног одржавања, али и њихову обнову.

– У само малом броју земаља у региону комунална предузећа успевају да покрију оперативне трошкове из сопствених прихода – додала је она.
Циљ измена регулативе је и да цене воде буду јединствене за становништво, установе, привреду и остале кориснике. На пример, у Суботици цена је кубног метра за водоснабдевање и каналисање с накнадама за становништво 99,45 динара, а Крушевцу 56,42 динара, али Суботица има план улагања у водоснабдевање, које је урачунато у цену.

Предвиђено је да цена трошак за воду не буде између два и по до три одсто, односно да не буде већи од четири одсто расположивог дохотка четворочланог домаћинства. Збир накаде за коришћење воде и накнаде за испуштену воду не може бити мањи од десет одсто одређене референтне цене воде, која по кубику износи 28,14 динара.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%b0-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d1%81%d0%ba%d1%83%d0%bf%d0%b8/