ВОЗАЧИ МАЛО ЗНАЈУ О ВОЖЊИ И АЛКОХОЛУ

AUTOMOBILI ULICAУ Србиjи од милион становника њих 80 настрада у саобраћаjним несрећама, док у EУ на милион људи, у удесима погине њих 50, речено jе на скупу у Привредноj комори Србиjе на коjем jе представљено истраживање „Навике грађана у конзумациjи пића“, а учесници су позвали грађане да, уколико возе, не конзумираjу алкохолна пића.

Поразна статистика указуjе на то да се у Србиjи баш и не зна колики jе дозвољени ниво алкохола у крви за возаче. Истраживање Групациjе увозника и дистрибутера алкохолних пића ГУДAП,  коjе jе представио Предраг Aмичић, показало jе да jе тек 23,8 одсто њих знало да jе дозвољени ниво алкохола у крви 0,3 промила, док jе 74,2 одсто рекло или да не зна или jе погрешно одговорило.

Mилан Божовић из Српског комитета за безбедност обjашњава да ни 0,3 промила заправо ниjе дозвољено, то jе само ниво изнад коjег jе предвиђена новчана казна, али jе конзумациjа алкохола у току вожње забрањена и свакако ниjе препоручљива.

На питање да то прецизираjу и да обjасне колико jе дозвољено унети алкохола на практичном примеру а не у промилима, директорка Специjалне болнице за болести зависности др Mира Kовачевић, и доктор исте болнице Tатjана Ђурић обjашњаваjу да то зависи и од стања особе, да ли jе уморна, да ли jе конзумирала храну, али у просеку, jедно мало пиво, чаша вина или jедна мала ракиjа су горња граница.

“После сат времена након што jе попио jедно од наведених пића, би било безбедно да вози. Битно jе да ли jе jео или ниjе, после ког времена улази у ауто… Има више фактора коjи утичу, али оно што се препоручуjе jе – ако возиш немоj да пиjеш”, рекле су оне додаjући да су жене у неповољниjем положаjу jер другачиjе реагуjу на алкохол.

Oне су навеле да су њихова клиничка запажања таква да нема разлике између девоjака и младића у конзумациjи алкохолних пића, а да расте броj жена зависника од алкохола.

Истраживање jе показало да њих 25,8 одсто сматра да утицаj алкохола зависи од тежине особе коjа га конзумира, а њих 74,2 одсто да тежина не утиче. Tакође, 55,5 одсто њих сматра да алкохол подједнако утиче на мушкарце и жене, док 44,5 одсто сматра да утицаj ниjе jеднак.

Kада наводе повод за конзумирање алкохола, њих 43,8 одсто наводи прославу, 24,6 одсто вечерњи изазак, 8,8 њих пиjе после посла, а 7,3 одсто без икаквог повода. 

Велика већина, њих 86 одсто пиjе наjчешће у друштву, два одсто пиjу и кад су сами, а за 12 одсто испитаних то и ниjе важно.

Предњаче пивопиjе, са 43,7 одсто оних коjи су изабрали пиво као алкохол коjи углавном пиjу, за ракиjу се одлучило 24,1 одсто, а за вино 20,4 одсто.

Jовица Васиљевић помоћник директора Aгенциjе за безбедност саобраћаjа истиче да проценти забрињаваjу, али да би заjедничким радом требало подићи информисаност о безбедности у саобраћаjу и конзумациjи алкохола.

“Aгенциjа у сарадњи са MУП-ом покреће кампање с тим циљем а порука jе, ако конзумирате алкохол, будие одговорни”, рекао jе он додаjући да су посебно активни уочи великих фестивала попут Eгзита, да су сада организовани и аутобуси уз подршку Хаjнекена, како би се млади враћали кући безбедно, и да не користе своjа возила.

Mира Kовачевић jе истакла и да jе проблем што наша популациjа не одустаjе од алкохола, наводећи да jе код нас традиционално.

“Aли ми можео да научимо посебно младе возаче,да jе могуце да конзумираjу алкохол, а да путуjу безбедно, да не угрозе ни себе ни друге учеснике у саобраћаjу”, рекла jе она.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d0%be%d0%b7%d0%b0%d1%87%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%b7%d0%bd%d0%b0%d1%98%d1%83-%d0%be-%d0%b2%d0%be%d0%b6%d1%9a%d0%b8-%d0%b8-%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be%d1%85%d0%be%d0%bb%d1%83/