ВРАНЕ ПАМЕТНИЈЕ И ОД ПАСА

vrana Вране су интелигентније од већине сисара, имају развијен ум, користе оруђа и процењују друга бића, наводе научници. Утврђено је, између осталог, да свраке из породице врана препознају саме себе у огледалу и свесне су да друга бића имају ум.

У неким студијама дошло се до закључка да вране врло паметно решавају проблем у вези са вишком хране. Оно што не могу да поједу – закопају у земљу. При томе, препознају када човек или нека друга животиња прате њихове активности, па ће касније, када сведока више не буде, ископати и преместити храну на безнеднију локацију.

Научнике фасцинира чињеница да вране знају да трајно запамте и препознају људе који су им нанели зло. Често на већој раздаљености могу да уоче зле намере појединих људи, а неке и превентивно нападну да би предухитриле напад друге стране.

Вране знају да користе оруђе. Бројним експериментима утврђено је да ће у свакој новој ситуацији, са којом се раније нису сусретале, одабрати управо оно оруђе које је најпрактичније за обављање одређеног посла.

У градовима често, са огромне висине, испуштају орахе на кровове кућа како би их сломиле, и бирају, углавном, равне кровове – да се не би откотрљали предалеко. Понекад орахе испусте пред аутомобиле на раскрсницама! Када се упали црвено светло и колона стане, оне покупе ољуштени плод.

Вране из Нове Каледоније чак знају да обликују ново оруђе, због чега су сврстане у малу елитну групу најинтелигентнијих бића на планети, заједно са шимпанзама, орангутанима и људима.

Научници верују да су вране и сисари у борби за опстанак и природној селекцији дошли до истих еволуцијских решења – развили више когнитивне способности размишљања.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b8-%d0%be%d0%b4-%d0%bf%d0%b0%d1%81%d0%b0/