ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ЗОВУ

zovaЗова, најстарија и најлековитија биљка Европе, процветала је и замирисала, па у наредном периоду искористите њене благодети. Овај листопадни грм је употребљив од листа, преко цвета и бобица, до коре и корена, има антивирусно дејство, спречава упале, прочишћава крв и бубреге, чисти кожу, помаже код гихта… Богатство витамином Ц, гвожђем, калијумом, натријумом и јабучном киселином, зову чини правом лековитом инјекцијом.У овом периоду се, током сувих и сунчаних дана, бере њен цвет, који се потом суши у танким слојевима на топлом месту, али тако да не поцрни. После тога се ставља у добро затворене посуде и користи за припремање чаја, тако што се у кључалу воду ставља кашичица осушеног цвета и остави да одстоји десет минута. После тога се процеди и пије као топао напитак. Чај од зове се препоручује у лечењу вируса, прехлада, упала грла, јер изазива знојење, чисти организам од отрова и убрзава избацивање слузи. Смирује напетост и болове у мишићима, а притом делује и као снажан диуретик, па је добар и у режиму дијете.

Такође је могуће направити и сластан сируп који ћете пити током лета.

Количине које вам предлажемо довољне су за око четири литре сирупа, а састојке можете да прилагодите и свом укусу, додавањем и одузимањем по вољи. Правило је да се на 10 цветова користи литар воде, килограм шећера и један лимун. Односно, на 100 цветова требаће вам 10 литара воде, 10 килограма шећера и 10 лимуна, по могућности непрсканих.

Ако волите блажи и мање сладак сок, водите рачуна при смањењу количине шећера јер је шећер природни конзерванс и његовим смањивањем ризикујете лакшу кварљивост сирупа.

 САСТОЈЦИ за 4 литара сирупа:

* 30 цветова зове

* 3 литра воде

* 40 грама лимунтуса

* 3 лимуна

* 3 кг шећера

ПРИПРЕМА:

1. Потопите цветове зове у воду са лимунском киселином и на кришке исеченим лимуновима са кором. Добро измешајте и оставите да одстоји на хладном и тамном месту 24 сата.

2. Други дан течност процедите кроз газу, додајте шећер и добро промешајте. Оставите да стоји још 24 сата уз повремено мешање како би се шећер растопио.

3. После 48 сати сируп је спреман за сипање у стаклене боце. Овако спремљен сируп може да стоји годину дана на хладном и тамном месту.

СОК ОД ЦВЕТОВА ЗОВЕ БЕЗ ШЕЋЕРА

Свеже убране цветове зове потопите у бокал или теглу хладне воде, најбоље изворске. Нека све одстоји 24 сата. Потом процедите сок и додајте цеђени сок лимуна. Као природни залађивач се користи стевија или ако вам није доступна може и мед.

Састојци:

– 10 цветова зове
– 1,5л изворске воде
– 1 цеђени лимун
– стевија по жељи
стоји , него треба да се попије исти дан (можете да га чувате у фрижидеру 24 сата). Али ви можете да направите сок од зове поново (као што видите једноставно је) и да уживате у свежем соку током маја и јуна месеца, када цветова зове има у изобиљу. Предност овог сока од зове је што нема шећера ни конзерванса, пије се свеж, могу да га користе и дијабетичари или особе које су на дијети. Када прође сезона цветања зове ту није крај, јер после можете да направите сок од зовиних бобица.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b5-%d1%98%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%b7%d0%be%d0%b2%d1%83/