ГРАД КОСИ УСЕВЕ А РАКЕТА НЕМА

GRAD Сезона противградне заштите у Србији почиње 15. априла, иако је тако прописима утврђено то у пракси још увек није примењено . И лане је званични почетак рада система противградне одбране каснио због неприпремљености стрелаца који ових дана протестују у својим локалним самоуправама, јер им нису исплаћене симболичне накнаде за посао који обављају.

А касни се и са прописаном процедуром припрема за почетак рада на противградним станицама. Мисли се пре свега на проверу здравственог стања стрелаца, јер и то би требало финансирати, а пара нема.

На фотографијама  можете да видите како су прошли у околини Крагујевца, Левачком крају и околини Ивањице.

Пошто ракета нема и противградна заштита не функционише нашем сељаку остаје да се моли Богу да невреме не погоди његов усев и обере сву летину пре времена.grad 2

Србија се, наиме сврстава у групу земаља са најмање ефикасним системом противградне одбране. Док је он у ЕУ по статистици ефикасан у 50 посто случајева, у Србији тај проценат износи тек 20.

Један од предлога изречених у расправи о Закону о противградној заштити који нуди више начина финансирања: из државног буџета, из општинских фондова, из касе осигуравајућих кућа је и предлог да део од субвенција који добијају пољопривредници буде усмерен у противградну заштиту, чему се они ни раније нису противили.

Још један од предлога је и да цео Систем противградне заштите са радарским центрима и свим противградним станицама буде у надлежности Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

grad3

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d0%be%d1%81%d0%b8-%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%b2%d0%b5-%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5%d0%bc%d0%b0/