ГРАЂАНИ МОГУ ДА ПРОВЕРЕ ДА ЛИ СУ У РЕГИСТРУ КАЗНИ

A REGISTARПортал преко којег грађани и привредна лица у складу са Законом о прекршајима могу да провере да ли се налазе у Регистру неплаћених новчаних казни и других новчаних износа  почео је  са радом, саопштило је Министарство правде.

Овај портал израдило је Министарство правде уз подршку УСАИД-овог пројекта ЈРГА.

Портал регистра неплаћених казни је постављен на адреси: https://rnk.sipres.sud.rs

Овај портал прилагођава се и даје могућност приступа и преко мобилних уређаја (телефона, таблета). Банер ка порталу регистра налази се и на интернет презентацији Портала судова.

Регистар новчаних казни је централизована електронска база у којој се чувају све неплаћене новчане казне, трошкови поступка и други новчани износи који су изречени правноснажном и извршном одлуком прекршајног суда или путем коначног и извршног прекршајног налога.

Сви прекршајни судови су умрежени, а систем је повезан и са осталим органима – Управом за трезор, Управом саобраћајне полиције и Централним регистром обавезног социјалног осигурања, наведено је у саопштењу. У складу са Законом о прекршајима уколико кажњено лице делимично или потпуно плати дуговани износ, или се изречена новчана казна потпуно или делимично замени извршеном казном затвора или радом у јавном интересу, надлежан суд је обавезан да одмах изврши брисање података односно упише одговарајућу промену у регистру.

Закон о прекршајима налаже да уколико неко лице има неплаћене казне за одређене прекршаје, неће бити у могућности да добије или обнови нека документа, као што су на пример возачка или саобраћајна дозвола. Регистар неплаћених казни омогућава лакши и транспарентинији приступ информацијама грађанима и правним лицима приликом провере да ли имају нека ненамирена дуговања по основу учињених прекршаја.

„Поштуј закон, подржи ред”, поручило је Министарство правде.

Линк за проверу неплаћених казни је ОВДЕ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%92%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%bc%d0%be%d0%b3%d1%83-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d1%83-%d1%83-%d1%80%d0%b5%d0%b3%d0%b8%d1%81/