ДАНАС ПОЧЕЛА КАМПАЊА „ВОЗИ ОДМОРАН“

POLICAJKA 1Aгенциjа за безбедност саобраћаjа, Mинистарство унутрашњих послова и „Путеви Србиjе“ покренули су данас кампању „Вози одморан“, да возачи схвате да мораjу одморни да крећу на пут и да поштуjу основна правила безбедног понашања у саобраћаjу.

„Tо jе jедини начин да сачуваjу и себе, и своjе сапутнике, али и остале учеснике у саобраћаjу“, рекла jе Танјугу вршилац дужности директора Aгенциjе за безбедност саобраћаjа Jасмина Mилошевић и истакла да jе заправо идеjа да све институциjе, на неки начин укључене у безбедност саобраћаjа, у исто време делуjу на исту тему.

„Знамо да jе ово период када jе повећан броj путника, не само домаћих, већ имамо велики прилив путника из иностранства. Зато леци, коjе делимо овде на наплатноj рампи, урађени су на четири jезика, на српском, енглеском, немачком и турском. Постоjи и радио спот, такође на више jезика, управо jер желимо да до што већег броjа возача дође наша порука“, казала jе Mиленковић.

Сматра да jе доказано да превенциjа и репресиjа даjу резултате, а у овом случаjу, то би требало да буде смањење броjа саобраћаjних незгода.

Заменик начелника Управе саобраћаjне полициjе Влада Николић истиче да су током лета и туристичке сезоне, увећани ризици безбедности саобраћаjа на свим путевима у Републици Србиjи, посебно на транзитним путним правцима, те да jе одморан возач предуслов за безбедно путовање. 

„MУП континуирано спроводи све своjе активности, а данас подржава ову, по нама, изузетно добру кампању, jер доприноси безбедности саобраћаjа. На нашим путевима током целе прошле године, погинуло jе 22 страних држављана, а више од 400 њих задобило jе повреде. Mи смо уверени да кампање оваквог типа доприносе повећању нивоа безбедности саобраћаjа и мислимо да ће и ова допринети“, каже Николић.

Додаjе да полициjа активно ради и да ће тако бити до краjа сезоне, да су инострани држављани у повећаном броjу на нашим путевима, али наглашава да су опасности потпуно jеднаке и за наше, и а стране држављане.

Шеф одсека за наплату путарине у Путевима Србиjе Никола Mиленковић навео jе да ће на свим информационим порталима на деоницама аутопута бити исписана обавештења учесницима у саобраћаjу о евентуалним задржавањима на наплатним станицама, као и условима на путу.

Mиленковић каже и да ће ускоро бити покренута и акциjа где ће се на картицама коjе служе за улазак на аутопут бити исписана обавештења учесницима у саобраћаjу, да возе пажљиво, да се одмараjу колико jе то потребно, да би наставили безбедно своjе путовање.

Учесници акциjе препоручуjу возачима да на пут крену наспавани, одморни и здрави, да на свака два сата вожње одмараjу наjмање 15 минута, да што ћешће пиjу воду, да избегаваjу вожњу ноћу, да направе паузу и одспаваjу када осете прве знаке умора, те да клима уређаj користе тако да разлика између спољашње и температуре у возилу буде до седам степени.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b5%d0%bb%d0%b0-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d1%98%d0%b0-%d0%b2%d0%be%d0%b7%d0%b8-%d0%be%d0%b4%d0%bc%d0%be%d1%80%d0%b0%d0%bd/