ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН БУБРЕГА „ЗДРАВИ БУБРЕЗИ-ЗДРАВЉЕ ЗА СВЕ“

  2015FebruarSvetskiDanBubregaPosterСветски дан бубрега обележава се на иницијативу Међународног друштва за нефрологију (The International Society of Nephrology) и Интернационалног удружења Фондација за бубрег (International Federation of Kidney Foundations) у више од 100 земаља широм света. Од 2006. године обележава се сваког другог четвртка у марту месецу. Циљ је подизање свести о важности бубрега, органа који има кључну улогу у одржавању живота и упознавање јавности да су болести бубрега честе, опасне и излечиве. Слоган овогодишњег Светског дана бубрега „Здрави бубрези – здравље за све” има за циљ да истакне чињеницу да пружање здравствених услуга у циљу заштите и унапређења здравља бубрега морају бити доступне свима. Симболичним гестом испијања чаше воде и пружања исте другој особи, анимираћемо људе да започну разговор, са циљем да се пружи подршка овогодишњој кампањи, како најшире друштвене јавности тако и доносиоца одлука и креатора јавноздравствене политике у нашој земљи.

Учествовати је лако! Неопходно је направити слику како пијемо и пружамо чашу воде другој особи, а затим се слика твитује на @worldkidneyday са поруком „Данас ја прослављам #worldkidneyday. Ја пијем и пружам#glassofwater зато што #isupportwkd”. То се даље подели на Facebook страни! Ако немате приступ друштвеним мрежама, довољно је да пошаљете слику на емаил info@worldkidneyday.org.

Као и сваке године Служба нефрологије и дијализе ОБ „Стефан Високи“ и Међуопштинско удружење бубрежних инвалида и болесника Смедеревске Паланке и Велике Плане активно ће учествовати у овом дану. На тргу код фонтане од 9-12 часова, грађанима ће бити дељен пропагандни материјал а моћи ће да се бесплатно провери крвни притисак, телесна тежина и шећер у крви.

Такође заинтересовани грађани ће моћи да потпишу донаторске картице и посаветују се са нефрологом.

ВИДЕО – 10. ГОДИНА СВЕТСКОГ ДАНА БУБРЕГА:

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d1%83%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b3/