ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

ZASTITA ZIVOTNE SREDINEСветски дан заштите животне средине основан је од стране Генералне скупштине УН 1972. и одржава се сваке године 5. у више од 100 земаља. Овај догађај користи се као један од главних начина кроз које организација УН широм света развија свест о животној средини и подстиче  политичку пажњу и акцију на унапређењу квалитета животне средине. Том приликом пружају се и веће могућности за потписивање и ратификовање међународних конвенција о животној средини .

Светски дан заштите животне средине је глобални догађај и одржава се на свим континентима. Владе,појединци,невладине организације ,локалне заједнице ,предузетници и медији организују различите акције којима истичу своје опредељење  према заштити и унапређењу  животне средине и потребу за променом мишљења и понашања . Овај дан се обDAN ZASTITE ZIVOTNE SREDINE 1ележава бројним активностима  као што су стручни и научни скупови , активности на локалном нивоу  као што су шетње ,садња дрвећа,бициклистичке вожње ,концерти,изложбе ликовних остварења,фестивали ,такмичења у школама ,кампања чишћења и рециклирања као и кампање са тематиком из области заштите животне средине . Медији су значајан партнер и имају кључну улогу у подизању информисаности и свести јавности у вези са питањима заштите животне средине . На овај дан признања  добијају  предузећа ,локалне самоуправе,појединци,НВО,школе и медији чији рад служи да заштити или ревитализује поједине елементе животне средине. Светски дан заштите животне средине је прилика да мотивише све појединце,организације и предузећа да преузму позитивне кораке у заштити животне средине у својим домовима ,школама и радним местима ,усвајања начина живота у складу са природном околином.
На овај начин скреће се пажња  на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха,вода,уништавање шума,нестанак великог броја врста и друге, како би се стимулисао развој еколошке свести људи.

Шуме покривају трећину копнене масе земље и оне обављају  виталне функције планете земље . Шуме играју кључну улогу у борби против климтских промена ,ублажавајући их ,ослобађањем кисеоника и трошењем угљен моноксида . Оне стварају плодно земљиште ,садрже највише биолошки различитих екосистема на копну и станиште су за више од половине копнене флоре и фауне . Упркос непроцењивим еколошким,здравственим,социјалним и економским добитима које имамо од шума,долази до наставка крчења шума алармантном брзином – сваке године се уништи 13 милиона хектара шума,што је једнако величини државе Португалије .
Потенцијални прелазак на коришћења  обновљивих извора енергије  био би део решења,али да би дошло до таквих промена,потребно је да очување шума постане универзални политички приоритет.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%b8%d1%82/