ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВА СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

 Данас се обележава се Светски дан особа с аутизмом. У Европи пет милиона особа има аутизам. За Србију нема прецизних података, али према евиденцији Републичког удружења за помоћ особама са аутизмом, у нашој земљи око 2.500 особа има аутизам.Аутизам је комплексан развојни поремећај чији је узрок још непознат , јавља се до треће године и чешћи је код дечака. Према истраживањима, на 10.000 новорођених, рађа се четворо до петоро деце с аутизмом.

Савез удружења Србије за помоћ особама са аутизмом уз подршку организације Аутизам Европе покренуо је кампању „Аутизам. Стоп дискриминацији.“ којом позива доносиоце одлука да промовишу укључивање особа у све аспекте живота и друштва.autism

Савез је, поводом Светског дана особа са аутизмом у саопштењу навео да су особе са аутизмом широм Европе жртве дискриминације и социјалног искључивања.

Према Конвенцији Уједињених Нација о правима особа са инвалидитетом, особе са аутизмом имају право на слободу од дискриминације и право да буду укључени у своје заједнице.

Они такође имају право на асистенцију у образовању, запослење и остале видове подршке као што је становање уз подршку.

Већина земаља у Европи, укључујући и Србију, пише у саопштењу, има законе за спречавање дискриминације и пружање подршке особама са инвалидитетом. Како би права и закони направили неку разлику, међутим, морају се преточити у конкретне акције.

Савез удружења за помоћ особа са аутизмом позива све људе добре воље да се укључе у кампању и помогну да се проширимо свест о аутизму, предузму мере за спречавање дискриминације и промовише инклузија у друштво.

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b6%d0%b0%d0%b2%d0%b0-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%be%d1%81%d0%be%d0%b1%d0%b0-%d1%81/