ДАНАС СТУПИО НА СНАГУ НОВИ ЗАКОН О ПРЕКРШАЈИМА

POLICAJAC 222Са последњим изменама Закона о прекршајима, које ступају на снагу од данас, већи број прекршаја биће обухваћен налогом, а возачи ће моћи да склопе споразум о признању прекршаја чак и када им је запрећена привремена забрана управљања возилом, што практично значи да ће лакше моћи да се врате за волан. 

– Циљ нам је да што већи број прекршаја буде обухваћен налогом – каже Милан Мариновић, председник Прекршајног суда у Београду. – Зато смо последњим изменама ЗОП предвидели да максимална фиксна новчана казна буде повећана са 10.000 на 50.000 за грађане и одговорна лица у фирмама, за предузетнике на 150.000, а за правна на 300.000.

Дизање лимита је изузетно важно јер, по српским прописима, прекршајни налог може да се издаје само за оне прекршаје за које је предвиђена фиксна, а не клизна новчана казна. То је до сада често био ограничавајући фактор. Сада се очекује да буду измењени и закони који регулишу различите врсте прекршаја (од саобраћајних до пореских и царинских), да би клизне новчане казне за мање „грехе“ биле замењене фиксним. То ће отворити широм врата за прекршајне налоге.

– Налогом добијају сви: грађани јер плаћају пола казне, органи који их гоне јер за осам дана добијају новац и починилац је кажњен, а судови јер су растерећенији – констатује Мариновић.

Он очекује да ће се са применом измена ЗОП видети и први резултати споразума о признању прекршаја. Наиме, до сада је пракса била шаролика, па су неки судови прихватали споразум када је у питању привремена забрана управљања возилом, а други нису. Сада је овај споразум озакоњен, па ће несавесни возачи моћи да се договоре и потпуно избегну забрану или је макар смање.

Иначе, за прве две недеље функционисања регистра неплаћених новчаних казни (27. јануара – 12. фебруара) унето је више од 318 милиона динара уплата (око 2,6 милиона евра). У истом периоду прошле године евидентирано је само 42,7 милиона, потврђено је, за „Новости“, у Министарству правде.

То значи да је ове године, од када грађани могу електронским путем да провере да ли имају неку неизмирену новчану казну за саобраћајни или било који други прекршај, и од када су прекршајни судови, полиција и осигурање умрежени у СИПРЕС систем, наплата порасла за 745 одсто, односно седам и по пута!

Такође, од прве информације да је у регистру око 20 милиона евра дуга, за две недеље грађани су измирили 13 одсто. Занимљиво је да је две недеље пре пуштања овог портала у рад евидентирано дупло мање уплата него откад он функционише.- Побољшана наплата прекршајних казни има далекосежније последице – кажу у Министарству правде. – Када грађани и фирме схвате да ће морати да плате казну и одговарају за прекршај који су починили, неће себе доводити да крше закон. Нови ЗОП уводи дисциплину и утиче на смањење прекршајних поступака: мање прекорачења брзине, мање вожњи у пијаном стању, мање пролазака кроз црвено светло… Једном речју, мање удеса и мање изгубљених живота.

Од када је ЗОП почео да се примењује, 1. марта 2014, па све до 9. фебруара ове године, укупно је наплаћено 9,7 милијарди динара новчаних казни и прекршајних налога. Мада је лане чак повећан прилив предмета, а број поступајућих судија смањен, ипак је решено више случајева него годину пре тога, и то за 118.520.

– И наши извештаји показују да је дуплиран број добровољних уплата казни, и то не само нових, већ и старих, чија је наплата већ ушла у извршни поступак – каже Милан Мариновић. – Један број људи плаћа казне да би могли да продуже возачку или саобраћајну дозволу, али доста њих нема акутни проблем, већ реагују превентивно и желе да избегну упис у регистар.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%82%d1%83%d0%bf%d0%b8%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%83-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%bd-%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%ba/

1 comment

  1. Најбоље стрељање ко је против вође

Komentari su onemogućeni.