ДАНАС СУ ЗАДУШНИЦЕ – УПАЛИТЕ СВЕЋУ ЗА ПОКОЈНЕ

GROBLJEЗадушнице увек падају у суботу јер је Исус Христос тај дан, уочи васкрсења, у недељу, провео упокојен.

То је дан када православни верници обилазе гробове најмилијих, дају помене и пале свеће. Сећајући се својих покојних предака, хришћански верници се на овај дан моле Богу за опрост грехова и за своје претке.

Српска православна црква у току године обележава јесење или Михољске задушнице, затим летње Духовске, пролећне уочи Великог поста и и зимске које се зову још и Митровске.

На Задушнице се у цркама служи парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе се обилазе гробови најближих, где се упали свећа и чита молитва. Ко не може најмилијима да оде на гроб, свећу запали у цркви. 

На задушнице жене умесе хлеб, колаче, крстове и проју. Јела су посна, и то пасуљ, кромпир мељани, од воћа јабуке и крушке, бели дулек, кувано жито. Тог дана у великим котарицама се понесе сва та храна и жене одлазе на гробље. Тамо то све распросту преко гроба умрлог, окаде, пољубе и намењују, запале свеће за покој умрлих, гробове оките као и крстове цвећем. Затим се на послужавник стави део хране и пружи жени са најближег гроба, говорећи „Нек се види то и то набрајајући име умрлог, пред мојим свекром или свекрвом. Ова одговара „Бог да прости”. Постоји веровање да на тај дан мртви излазе из својих гробова и виде своје најдраже. Сматра се да би мртви били у мраку, ако им се на тај дан не упале свеће, за за покој њихове душе.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%83%d1%88%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b5-%d1%83%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%9b%d1%83-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf/