ДАНАС СУ МЛАДЕНЦИ-УМЕСИТЕ МЛАДЕНЧИЋЕ

 MladenciМладенци – празник посвећен успомени на страдање светих четрдесет Мученика Севастијских, који су за Христову веру пострадали 320. године.

Младенце славе супружници у првој години брака, они који су се венчали после 22. марта претходне године. На тај дан млади тек венчани у свој дом примају госте, који им доносе поклоне и на тај начин помажу на почетку њиховог брака и живота. Младе домаћице дочекују госте и показују своје умеће и спретност. Сматра се да на Младенце морају доћи сви који су били на свадбеном весељу. Чак и они који су били позвани на свадбу, а нису јој присуствовали, обавезни су да дођу на Младенце. Брачном пару који слави Младенце у госте углавном долази најужа породица и пријатељи.  Иако се по традицији овај празник слави у кући младенаца, није необично да супружници или њихови родитељи закупе салу у ресторану. Док је раније дефиле гостију кроз кућу трајао и читав дан, данас младенци често шаљу позивнице као за свадбу и обавештавају родбину и пријатеље кад и где да дођу.

ml

Трговци кажу да се за овај празник највише купују мали кућни апарати како би нови супружници употпунили дом, а у последње време није реткост ни да гости долазе са флашом пића, бомбоњером или неком украсном ситницом. Младе домаћице тога дана дочекују госте у својој кући и показују своје умеће и спретност домаћице.

Треба напоменути да Младенци увек падају уз пост, јер Часни пост почиње обично почетком или средином марта и зато свака гозба која се спрема овог дана, мора бити посна, ради здравља и напретка деце младих супружника.

Празник Младенци посвећен је и буђењу пролећа, а његови корени су у претхришћанској религији. Старији тврде да пре Младенаца није добро јести ништа што је изникло после Нове године. На Младенце је добро јести мед, кувану коприву и зеље да би се очистила крв. Поред Срба, празник пролећу имају и многи други, а посебно словенски народи (Словаци, Пољаци, Руси).

Обичај је да се умесе „младенчићи”, колачи од пшеничног брашна који се премазују медом, чиме се изражава жеља да брачни живот буде сладак и непомућен неслогом.  Домаћица обично меси 40 младенчића, јер се 22. марта црква присећа 40 војника у граду Савастији, који су 320. године, за време цара Ликинија, прешли у хришћанство, упркос његовој изричитој забрани. Због своје вере, они су погубљени тако што су бачени у језеро.

mladencici-5919b5b8b61aba1c27d1b60e1abd68f6_view_lРецепт за младенчиће

Састојци: 1 кг брашна, 1/2 л млаке воде, 5 супених кашика уља, 2 кесице сувог квасца, 1 кафена кашичица шећера, 1 равна кафена кашичица соли, мед.

Припрема: На дасци просејати брашно, направити удубљење, додати квасац, шећер и со. Руком измешати, поново направити удубљење, додати уље, млаку воду, замесити глатко тесто, покрити крпом и на собној температури оставити пола сата. Развити кору дебљине један центиметар, узети чашу и од развученог теста извадити 40 мањих младенчића.Наређати их у уљем подмазану тепсију, оставити још 30 минута, премазати их с мало уља, а и ставити да се пеку на 200°степени око 15 минута. Температуру смањити на 180°степени и наставити са печењем још 12-15 минута. Хладне колачиће премазати медом.

Свима који славе, честитамо данашњи празник!

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8-%d1%83%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d1%87%d0%b8%d1%9b%d0%b5/