ДАНАС СУ ПЕТРОВСКЕ ПОКЛАДЕ

POKLADEПетровске покладе (весеља уочи Петровдана) се одржавају у последњи дан пред почетак Петровског поста, а Србија је “прошарана” најразличитијим обичајима, који се изводе на овај хришћански празник.
Једно је, међутим, заједничко… Свуда се припремају мрсне гозбе, а по неким селима иду покладни сватови, док се у другим пале лиле. Лиле су буктиње од осушене брезове или трешњине коре. Обично их пале младићи и дечаци, обилазећи око кућа, торова, извора по три пута, говорећи: “Лила гори жито роди“, или “Весело нам лиле горе, да нам краве добро воде“. Домаћини код којих лилари дођу, дају им белог мрса и нешто друго од хране.

Наиме, верује се да ће она кућа која награди лиларе, читаве године бити од напретка!
За то време девојке скупе сламу на гомилу и запале на сеоској утрини, где онда дођу и лилари и остала омладина и започну разна такмичења и игре око ватре, уз храну коју су лилари сакупили у селу.

Према народном веровању, данас би обавезно ваљало сви добро да се наједу, како би се припремили за предстојећи велики пост.
У неким крајевима верује се да они који се огреше о ово правило и ипак, којим случајем, не поједу нешто “масно” и “сласно” могу имати несрећну годину.

Црква, међутим, одбија овакво сујеверје, баш као и она, уврежена у Источној Србији, према којима се на данашњи дан никако не ваља чешљати, јер може “сва коса опасти с главе”.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b5/