ДАНАС СУ ТРИ ЈЕРАРХА

TRI JERARHAСрпска православна црква данас слави Света три јерарха, заједнички празник три светитеља- Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. Према веровању, штите људе и животиње од мразева и злих ветрова. По ветровима који данас дувају прогнозира се како ће бити време у току године.

У време цара Алексија Комнена, дошло је међу ученим људима у Цариграду до несугласица и препирки, који је од тројице светитеља био највећи.

По једнима, то је био Василије Велики, због његове чистоте и храбрости, по другима Јован Златоусти, због чудесне речитости и јасноће у проповедању хришћанске вере, а по трећима свети Григорије Богослов, због недостижне висине у богословљу.

Тако дође и до поделе међу присталицама на Василијане, Григоријане и Јованите. Међутим, сва три светитеља јавише се у сну епископу Ехватијском, рекавши му да су они једно у Бога, да међу њима нема ништа противуречно и да нема ни првог ни другог ни трећег.

Поучише епископа како да установи заједнички празник, да престане са деобом оних који се споре и препиру око њих. Састављена је заједничка служба и и празник Света Три јерарха, који се празнује данас, 12. фебруара по новом, односно, односно 30. јануара по Јулијанском календару. Сваки од светитеља има и свој посебан дан.

У нашем народу ово је еснафска слава металаца, док их православни грчки народ сматра не само црквеним већ и националним и школским празником.

У нашим крајевима се ови свеци сматрају за заштитнике људи и животиња од студених и злих ветрова. По ветровима који данас дувају прогнозира се како ће бити време у току године.

ВИДЕО – СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА ТРОПАР ГЛАС 4:

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%81%d1%83-%d1%82%d1%80%d0%b8-%d1%98%d0%b5%d1%80%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b0/