ДАНАС ЈЕ БОГОЈАВЉАЊЕ

JOVAN KRSTITELJ Српска православна црква прославља Богојављење, када се прославља крштење Христово на Јордану, од стране св. Јована Крститеља.  Крштење Христа бележе сва четири јеванђелиста, а апостол Лука наводи да му је тада било око тридесет година.

Дошавши из недалеке Јудејске пустиње, свети Јован је на реци крстио многе, ради очишћења од греха и поновног, духовног рођења, позивајући их на покајање. Христос је дошао из Галилеје, да би и сам био крштен.

Тада се десило Богојављење: када је Исус изашао из воде, по јеванђељу, отворила су се небеса и појавио се Дух свети у виду голуба, који је сишао на Њега. Глас одозго је говорио: Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи!

У храмовима обавља се чин великог освећења воде, коју верници носе својим кућама, њоме кропе своје домове и чувају је као лек током целе године.

Увече, уочи празника, хришћани се већ поздрављају са „Бог се јави!“, уз одговор „Ваистину се јави!“ и труде се да до поноћи остану будни, верујући да се тада отвара небо, када се свака жива вода освећује и да ће им тада Бог, након молитве напољу, услишити богоугодне жеље.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b1%d0%be%d0%b3%d0%be%d1%98%d0%b0%d0%b2%d1%99%d0%b0%d1%9a%d0%b5/

1 comment

    • Лазар on 19/01/2015 at 14:06

    Ово је Син мој љубљени, Који је по Мојој вољи, Њега слушајте!

Komentari su onemogućeni.