ДАНАС ЈЕ ДАН УНИВЕРЗИТЕТА У БЕОГРАДУ

 Karadjordje11804 – Вођа Првог српског устанка Карађорђе упутио је прву устаничку делегацију у Русију, да би је заинтересовао за устанак и тражио помоћ у оружју за борбу против Турака. Прота Матеја Ненадовић, Петар Чардаклија и Јован Протић примљени су хладно на руском двору и речено им је да не очекују оружану помоћ. Било је то време опште европске кризе због Наполеонових ратова па је отуда Русија морала да буде посебно опрезна.

branimir-cosic 1903. године у Штитару, у Мачви, рођен је књижевник и новинар Бранимир Ћосић (Branimir Ćosić). Веома рано је остао без оца и као млад оболео од туберкулозе. У Београду је завршио гимназију, затим једно време студирао права, да би се потом определио за књижевност. Лечио се у Дубровнику, Словенији, Француској, а неколико година провео је и на лечењу у Швајцарској. Због болести није успео да заврши студије, мада је покушао да студира чак и док је био у Лозани. У Србији је радио као коректор културне рубрике београдске Правде и сарађивао у многим листовима. За живота је објавио три књиге приповедака: Приче о Бошковићу, Египћанка и друге романтичне приче и Као протекле воде; три романа: Врзино коло, Два царства и Покошено поље; и збирку интервјуа са истакнутим писцима свог времена: Десет писаца-десет разговора, а након смрти издати су и његови критичко-публицистички радови у књизи Кроз књиге и књижевност. Припада групи писаца из међуратног периода, чија је књижевност стварана са наглашеном осећајношћу према животу обесправљених људи. Његова дела првенствено обрађују проблеме унутрашњих превирања младих генерација, проблеме њиховог унутрашњег живота, морала и савести у времену после Великог рата. У свом најкрупнијем и најзначајнијем делу Покошено поље из 1933. године, он даје слику Београда и Србије за време Првог светског рата и непосредно после њега, с критичким и прогресивним ставом према савременим збивањима. Занимљиво је да је током рада на овом роману, који је трајао шест година, писац више пута мењао како сам назив дела, тако и читава поглавља, а обишао је и сва места радње. У првом делу романа, који је нека врсте аутобиографије, Ћосић кроз лик главног јунака прича о свом ратом уништеном детињству и породици, док у другом даје слику друштвених односа и живота тог времена. С једне стране је слика друштва у капиталистичком систему, трансформација банака, индустрије, новинских кућа, пословног света, а с друге стране слика београдске „златне младежи“ и њеног начина живота и забаве. Све је другачије од некадашњег начина живота, промењено и изврнуто, и пуцањ главног јунака у празно на крају романа, само је још један бесмислени чин, јер ништа се не може учинити како би се вратио некадашњи ред. Овај роман, по мишљењу књижевних критичара, представља једно од најбољих дела нашег урбаног, модерног реализма у међуратној књижевности. Само пет месеци пошто је завршио Покошено поље, смрт је покосила и њега са тек напуњених тридесет година, у доби када писци почињу да стварају своја највећа дела. Његова мајка Даринка, и сама писац и то дечји, поклонила је личну библиотеку свога сина после његове смрти, тако да се данас Библиотека Бранимира Ћосића налази у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Београду, а његов легат, који садржи документа, рукописе, фотографије и Ћосићеву преписку, у Музеју града Београда.

1808 – У Београду је беседом Доситеја Обрадовића „О дужном почитанију к наукама“ почела с радом Велика школа. Међу двадесетак ученика-студената били су и Алекса, син вође Првог српског устанка Карађорђа као и Вук Караџић. После пропасти Првог српског устанка 1813. њен рад је обустављен. Тај датум данас се узима као Дан Универзитета у Београду.

1933. године рођен је српски књижевник, песник и телевизијски аутор Душко Трифуновић;

1959. године рођен је Ненад Радуловић, познатији као Неша Лептир, рок музичар, певач београдске групе Последња игра лептира и члан Индексовог радио позоришта.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%83%d0%bd%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%b7%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d1%83-%d0%b1%d0%b5%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83/