ДАНАС ЈЕ ДАН ШАЛЕ 1. АПРИЛ

1 APRILМноги у свету се смеју 1. априла, од срца или киселкасто, зависно од тога да ли збијају шале на туђ рачун или то неко чини на њихов, а неки се труде да тога дана не буду „насамарени“ да не би целе године били несрећни.Историја збијања шала 1. априла је обавијена тајном, једни тумаче да се овај својеврсни „народни празник“ појавио крајем средњег века у Европи као „Дан свих луда“ који је био општенародно весеље.

Неки верују да корени тог народног празника досежу до старог Рима, познатог и по томе што су тамошњи житељи умели да се добро забављају и приређују баханалије. Други кажу да се тај обичај појавио у 16. веку у Француској, око 1564. године, а за оног ко је насамарен имали су обичај да кажу да је добио „априлску рибу“.

Енглези мисле да је дан шале преузет са Истока, а 1. април зову „Даном свих глупака“. Финци тај дан повезују са пролећним учењем деце о привредним радовима, а слично је и Швајцарској. У холандском граду Ајндховену одржава се својеврсна традиција насамаривања 1. априла – новине се утркују да објаве „ексклузивне“ вести, као на пример о доласку неких светских државника у тај град, о болестима, о експериментима у атомистици…

Немци 1. април сматрају даном када се лако осете несрећним, а своје лоше осећање мање везују за насамаривање, а више за предање да се 1. априла родио апостол Јуда, Христов издајник.

У Баварској, посебно у околини Вестервалда, шале сличне првоаоприлским збијају се тек 1. маја.

Ипак, без обзира на разне обичаје у разним земљама, важи правило да када се слатко насмејемо постајемо опуштенији, лепши и задовољнији. Хумор нам помаже да лакше пребродимо неку непријатну или тешку ситуацију, а када се нашалимо на сопствени рачун, стручњаци тврде да помажемо и себи и другима и зато је у народу настао израз „смех је најбољи лек“.

Међу познатим шалама је она на Би-Би-Сију 1957. године. Та британска телевизијска мрежа је тада објавила да Швајцарци беру шпагете с дрвета. Прилог је говорио о томе да је коначно искорењен напасник „шпагетни жижак“.

Велики број гледалаца се јавио уредништву те телевизије да би сазнали о могућностима да сами узгајају своја стабла са шпагетама.

Позната шала је била и изум хамбургера за леворуке људе. „Бургер кинг“ из САД објавио је 1998. године рекламу о хамбургерима за леворуке који су направљени тако да им садржај цури с десне стране.

Неки догађаји који су се заиста десили 1. априла често су прихватани с неверицом. Иран је 1979. године прогласио 1. април Даном Републике. До данас многи не верују да је то стварни празник.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%b0%d0%bb%d0%b5-1-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb-2/