ДАНАС ЈЕ КРСТОВДАН

JOVANKRSTITELJ Српска православна црква данас слави Крстовдан као успомену на прве хришћане који су примили веру на почетку хришћанске проповеди.

Празник се везује за светковање Богојављења, празника Крштења Исуса Христа, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који га је крстио у риеци Јордан, а према новом календару славе се 18, 19. и 20. јануара.Крстовдан се слави увиек уочи Богојављења и спада у непокретне празнике.У календару СПЦ није обележен црвеним словом, за разлику од Крстовдана који се слави 27. септембра, као успомена на проналажење Часног Крста, на којем је на Голготи разапет Исус Христос.У православним храмовима на Крстовдан се служи литургија Светог Јована Златоустог, уз освештање воде које прати празнично богослужење.

Крстовданска водица се после освештања диели верницима и, према обичају, ради здравља, чува у кућама.Крстовдан уочи Богојављења је посни дан за православне вјернике, без обзира који је дан у седмици.

Увече, уочи празника, хришћани се већ поздрављају са „Бог се јави!“, уз одговор „Ваистину се јави!“

Верује се да се у поноћ, отварају небеса и да се свака жеља може испунити, тако да тачно у поноћ, према предању треба погледати у небо и замислити жељу. Жеља, каква год да је мора бити јасна.

Сутра је Богојављење, празник посвећен Христовом крштењу. У порти цркве у Светог Преображења Господњег у Паланци биће обављено  велико освећење воде.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b0%d0%bd/