ДАНАС ЈЕ ПЕТАК 13. – ШТА НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ

PETAK13Људи проналазе неки знак или симбол, дају му значај који вишеструко надилази њихову моћ и тиме сматрају да су решили много тога што их иначе мучи Људи имају потребу да објашњавају неразјашњене појаве и појмове како би лакше спознали свет око себе. Зато се често труде да прочитају симболе и знакове који би им приближили далеке и необјашњиве ствари. Тако се из религије некад створе сасвим нова веровања и убеђења. Овако настаје сујеверје: људи проналазе неки знак, неки симбол, дају му значај који вишеструко надилази њих и тиме сматрају да су решили много тога што их иначе мучи.

Ово је листа неких познатих и мање познатих празноверја из различитих делова света. Међу њима су само нека од објашњења, а има их разноразних. Дакле, они који верују у малерозан и баксузан дан, посаветоваће вас да овог петка 13. никако не радите следеће: Ово веровање има корене у раном хришћанству. Наслоњене мердевине формирају троугао са зидом и тлом, што представља Свето тројство. Баш из тог разлога, оно никад не сме бити нарушено, не смете проћи кроз њега.

Чувајте се петка тринаестог!

Адам и Ева су избачени из Едена у петак, потоп је почео у петак, Христ је разапет у петак. Бибилија је опет послужила као темељ за ново веровање да је петак малерозан дан. Примећено је и да је на сатанистичким церемонијама увек присутно 12 вештица и ђаво.

“Наздравље!”
На енглеском се каже “Год Блесс Yоу” (Бог вас благословио). Дуго се сматрало да онај који кија на тај начин истерује зле духове из себе, па су неколико векова честитали “кијавичару” после тог подухвата после тога, када је куга завладала Европом. Кијање је постало један од заштитних знакова бубонске напасти, тадашњи папа је донео закон да “кијавичару” треба да се пожели благослов јер се сматрало да онај ко кија умире сигурно. И тако је настало оно “Год Блесс Yоу”, како би Бог узео душу несрећника који је кинуо.

Не просипајте со!

Неки тврде да је Јуда просуо со током последње вечере са Исусом, али нема доказа да је ово узрок празноверја. Биће, ипак, да је прави разлог то што је со била веома скуп и редак зачин у средњем веку, а користила се и у медицинске сврхе. Лекари су имали обичај да, ако проспу со којом су лечили болести, одмах зграбе мало у шаку и баце преко левог рамена како би погодили зле духе, који изазивају болести, право у око.

Заобиђите црне мачке!

Једна од најважнијих богиња у Египту била је Баст (или Бастет), мачка-богиња. Пошто су хришћански свештеници жарко желели да избришу сваки траг других религија, убеђивали су своје приглупе поданике како су црне мачке зли демони. Настао је покољ мачака. Успут су убијали и старице које су живеле с њима, оставши без игде иког, проглашавајући их за вештице.

Не дирај бубамару!
Убиство овог инсекта доноси лошу срећу пошто, према веровању хришћана, она представља Девицу Марију.

Када зевате, ставите руку преко уста

Овај обичај су нам у аманет оставили наши преци, који су веровали да ће зли духови ући у нас док зевамо – право кроз уста.

Куцни у дрво!

Још један древни обичај: стари су сматрали да у дрвету живе духови, а да ће их куцкање спречити да чују шта људи причају.

Разбијено огледало доноси седам година несреће!

У старом Риму патрицији су се често огледали у беспрекорно мирној води базена. Пошто се сматрало да одраз у ствари представља нечију душу, сматрало се изузетно непристојним и опасним бацити камен у базен док се неко огледао. Исто празноверје је касније прешло и на огледала.

Отварање кишобрана у кући доноси зло и смрт!
Могућа је узрочно-последична веза зла (киша) и заштите (кишобран). Где је једно, ту је и друго. Отварањем кишобрана тамо где нема зла, заправо кише, призивате неко друго зло 

Извор: соундпоwер.нице-форум

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%ba-13-%d1%88%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b5-%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b4%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5/