ДАНАС ЈЕ СВЕТА ПЕТКА

 sveta_petkaСрпска православна црква прославиће данас празник посвећен Преподобној мати Параскеви, у народу познатијој као Света Петка.

Преподобна мати Параскева рођена је у Епивату и, према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. Родитељи су јој били имућни и побожни, а осим ње, имали су и сина Јевтимија, који је касније постао познати епископ мадитски.

Након смрти родитеља, девица Петка, жељна подвизништва Христа ради, отишла је у Цариград, па у јорданску пустињу, где се подвизавала до старости. Тада јој се јавио анђео Божији и рекао јој да се врати у отаџбину.

У Епивату је проживела још две године у непрестаном посту и молитви и онда је предала душу Господу.

Упокојила се у 11. веку и на њеном гробу почела су се дешавати разна чуда, најчешће исцељења.

Њене чудотворне мошти пренесене су у Цариград.

Бугарски цар Арсен је мошти светитељке 1238. године пребацио у Трново у Бугарској, а падом тог подручја под Турке, султан Селим је њене мошти однео у Цариград.

На молбу кнегиње Милице, жене српског кнеза Лазара, мошти светитељке пренесене су у Србију у Београд и 125 година биле су положене у капели на Калемегданској тврђави.

Мошти Свете Петке сада су у Румунији у Јашију, граду који се сматра великим светилиштем и местом ходочашћа, не само за православне, већ за све који верују у њену моћ исцељења.

На икони је Света мати Параскева представљена у женској монашкој одежди, са крстом и миртином гранчицом, симболом мучеништва.

Света Петка је у српском народу веома поштована и важи за заштитницу жена. Велики број лековитих извора носи име Свете Петке, а један од њих, са чудотворном и лековитом водом налази се у Београду, на Калемегданској тврђави, месту где су њене мошти дуго почивале.

Света Петка је заштитница и капеле на Калемегдану, где се сваке године, после литургије у цркви Ружици која је у непосредној близини, организује литија.

Калемегданска капела Свете Петке саграђена је на извору воде за коју се верује да исцјељује очне болести и у њој се, као велика светиња, чува мали прст светитељке.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0-2/