ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ВЕЛИКИ

A SVETI VASILIJE VELIKIСрпска православна црква и верници 14. јануара (1. јануара по јулијанском календару) славе Светог Василија Великог, који је познат као велики световни и духовни учитељ Цркве. 

Васиљевдан или Василица, у српском народу назван Мали Божић, један је од најзначајнијих хришћанских празника, у календару Српске православне цркве уписан црвеним словима. 

Васиљевдан се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан.

Код Срба се поводом Светог Василија припрема посебан колач, погачице од пшеничног брашна – василица. Код Грка је сличан колач назван »василопита«.

Православна црква 14. јануара прославља још два празника: Обрезање Господа Исуса Христа и Нову годину. Осмог дана по рођењу, Христос је по Мојсијевом закону, који је важио за сву јеврејску мушку децу, обрезан, при томе је добио име Исус, како је забележио евангелист Лука, а по чему се и придаје изузетан значај овом датуму.

С обзиром на то да је по јулијанском календару данас 1. јануар, а да се овог календара придржава још само део православних патријаршија, то данас неки православни народи славе почетак нове календарске године, која се назива јулијанска или православна. Данашњи дан неки називају и Српском новом годином. У нашем народу се верује да се данас не треба свађати, јер у противном људе ће целе наредне године „терати баксуз”, док се у неким крајевима верује да се данас посебно треба чувати да вас неко не превари.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b0%d1%81%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%98%d0%b5-%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b8/