ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН ЗАШТИТНИК АПОТЕКАРА И МЕДИЦИНАРА

PANTELEJMONСрпска православна црква данас прославља празник посвећен Светом великомученику Пантелејмону. Име му значи свемилостиви, заштитник је медицинара и апотекара, а сведочења о његовим исцелитељским моћима су бројна.

Свети Пантелејмон родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској) од мајке хришћанке и оца незнабошца. Мајка му се звала Евула, а отац Евсторгије.

Као младић, Пантелејмон је изучио лекарске науке. Свештеник Ермолај призва га к себи, научи га вери Христовој и крсти га.

Свети Пантелејмон чудотворно је излечио једнога слепца, који се након тога крстио. То је изазвало завист лекара који су узалуд покушавали да излече овог човека. Стога су они оптужили Пантелејмона као хришћанина.

Пантелејмон изађе на суд пред цара Максимијана, где објави да је хришћанин. Пред царем излечи једног човека од дуготрајне болести. Ово чудо многе незнабошце привуче хришћанству.

Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцеливао га је. На крају, на губилишту, он је клекнуо и почео да се моли. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон пострадао је 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

Делови светих моштију овог великомученика налазе се у манастиру Хиландару, као и у три цркве у Београду: у храму Рођења Пресвете Богородице на Калемегдану (црква Ружица), затим у храму Светог Архангела Гаврила и у подворју Московске патријаршије, односно у храму Свете Тројице (такозвана Руска црква).

Свети Пантелејмон сматра се већ скоро 2.000 година заштитником медицине и фармације.

Име Пантелејмон значи свемилостиви. Слави се 27. јула по старом, односно 9. августа по новом календару.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bf%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%98%d0%bc%d0%be%d0%bd-%d0%b7%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba/