СВЕТО ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

uvs140819-001

 

У народу се обично каже да је то дан када се преображава и вода и гора, тако да од овог дана нема више великих врућина.Такође се веровало да од Преображања нема виже купања у рекама.Уједно ово је и слава цркве у Паланци која носи име Свето Преображење Господње.

Велики број верника се окупио у цркви Светог Преображења Господњег, да молитвом и сечењем Славског колача обележи овај велики празник.у храму Св. Литургију је служио протојереј Драгиша Савић, парох паланачки, уз саслужење: протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, архијерејског намесника јасеничког ; протојереја-ставрофора Тихомира Анђелковића, умировљеног пароха жабарског ; протојереја Радослава Сенића, умировљеног пароха паланачког ; протојереја Ђорђа Ковачевића, умировљеног пароха грчачког ; Драгана Икића, пароха паланачког и ђакона Слободана Савића. Након литургијског славља служен је крсни ход, освећење грожђа славског жита и колача. Свештенство овог Св. храма је припремило трпезу љубави за све присутне вернике.

Преображење се у Православљу убраја у 12 великих Христових празника. Преображење пада увек у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином. Данас се на крају Свете Литургије служи обред свештања грожђа и од овог дана се грожђе први пут једе. Поред Смедеревске Паланке има бројних храмова посвећених овом празнику, у Панчеву, Загребу, Сокобањи и други, као и манастира, као што је Преображење у Овчару.

Један од најупечатљивијих описа празновања налазимо код Јакова Игњатовића, који дочарава прославу у славној Сент Андреји. И данас се Срби у Мађарској на овај празник масовно окупљају. 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b5%d1%9a%d0%b5-%d0%b3%d0%be%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d1%9a%d0%b5/