ДАНАС ЈЕ ТРНОВА ПЕТКА

 TRNOVA PETKAСрпска православна црква прославља данас преподобну мученицу Параскеву, у народу познату као Петка Трнова. 

Света Петка је родом из Рима, пореклом је из хришћанске породице и живела је у другом веку после Христа. Након смрти родитеља, имање је разделила сиромашнима и замонашила се.

Замонашивши се, проповедала је забрањену Христову веру и зато је била оптужена цару Антонину Пију. Исцеливши и самог цара, који се крстио, наставила је да мисионари у другим крајевима.

Због проповедања хришћанске вере затварана је, силно мучена и на крају је посечена мачем, по наређењу кнеза Тарасија око 140. године.

Њене мошти касније су пренесене у Цариград.

Празник Петке Трнове спада у непокретне, сваке године слави се 8. августа по грегоријанском или 26. јула по јулијанском календару.

Тај дан се веома поштује у српском народу иако није „заповједни празник“ /црвено слово/. Понегде се прослављају и заветне и манастирске славе.

Празником преподобне мученице Параскеве, у народу познатије као Петка Трнова, завршава се мали летњи „циклус женских празника“, коме припадају и Огњена и Блага Марија.

Тада се избјегавају сви тежи послови у пољу и у кући.

Многи Свету Петку Трнову, која је била Римљанка и која се слави у августу, мешају са Светом Петком која је била Гркиња и слави се у октобру, не знајући да у календару има више светитељки са овим именом.

Трнова Петка се у Азањи светкује на посебан начин. Тога дана у овом великом шумадијском селу је вашар, а од пре неку годину и “Дани азањске погаче”, оригинална манифестација у част завршетка жетвених радова.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81-%d1%98%d0%b5-%d1%82%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b0/