ДАНАШЊЕ „НОВОСТИ“ О ПАЛАНАЧКОМ ВОДОВОДУ

vodovod-postrojenje1Паланка са својим проблемима у водоснабдевању је све чешће у дневним листовима и тв прилозима. Тако је и у данашњим Новостима изашао чланак о проблемима житеља Паланке са водом.

ВРЕМЕ се у Смедеревској Паланци дели на сате у којима има и оне у којима нема воде. После месец дана штрајка радника „Водовода“, градић на Јасеници је и даље жедан. Не више због штрајкача, који су протестовали завртањем славина, већ због недовољне прозводње воде. Грађани су 12 сати дневно без воде, а нико не може да им каже када ће рестрикције престати.

– Ово је колективно лудило – каже становница Паланке Ивана Степановић. – Годинама трају несташице и рестрикције. Девет месеци ноћу немамо воду. Ако није штрајк, онда је нешто друго. Досадиле су нам канте, те смо воду из бунара спровели кроз цело домаћинство, а и неке комшије су то урадиле.

И док Паланчани немају воде „ни за лек“, у последњим недељама било је више хаварија, па је драгоцена течност текла у потоцима.

– Мрежа је толико дотрајала да хиљаде кубика истиче у њиве. Шикља на сто страна – каже један од мештана који подсећа да су прошле зиме надлежни звали грађане да пријаве отицање воде јер нису знали ни где све цури.

Паланчани су прошли све фазе – од трпељивости до беса. Осим размене негодовања, има оних који су отишли даље. Тако је Никола Николић грађански протест исказао тако што је воду са улице користио за личну хигијену, јер, како каже, у свом дому има суве славине.

– И не само што сам прао ноге и руке, него сам и данима из аутомобила сиреном трубио испред зграде општине са суграђанима у акцији „Труби за воду“. Сада видим да смо постали државна тема, да се Скупштина Србије бави нама, па се надам да ће неко „одозго“ да коначно реши проблем – вели Николић.

А проблем је прокључао овог лета, најпре због штрајка радника „Водовода“, који се дави у дуговима. Радницима дугују 20 плата, те су они из очаја искључивали воду како би натерали надлежне да реагују. Када су почеле претње кривичним пријавама, штрајк није прекинут, али штрајкачи вентиле не дирају.

ШТРАЈК БЕЗ СПОРАЗУМА

ПРЕДСТАВНИЦИ штрајкачког одбора „Водовода“ обновили су разговоре са општинским руководством. Споразума још нема, али директор „Водовода“ Душан Вуковић тврди да је договор близу. Радници очекују да општина нађе модел како да исплате плате, овере здравствене књижице. Фирма је у блокади две и по године, те су радници примали новац преко рачуна синдиката. Кад је дошла нова власт, заврнула је овај доток новца, уз оцену да је незаконит.

Ипак, воде и даље нема дању од 10 до 15 сати, и ноћу од 22 до 5 часова ујутру.

– Нема довољно воде на изворишту Трновче, које се налази у Великој Плани и са кога се снабдевају обе општине. Требало би да се договоре о неком солидарном коришћењу воде, јер Плана нема рестрикције – каже Александар Бошњаковић, председник штрајкачког одбора „Водовода“.

Он подсећа да због беспарице није рађена ревитализација бунара и да је мрежа у очајном стању.

ВОДОВОДНА мрежа у Смедеревској Паланци дуга је 130 километара и углавном је од азбеста, а грађена је пре много деценија. Пре донација за фабрику воде 2015. године, стручњаци ЕУ обавили су ултразвучна мерења која су показала да на неким местима из мреже отиче чак 60 одсто воде.

Новости

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%88%d1%9a%d0%b5-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%bc-%d0%b2%d0%be%d0%b4%d0%be%d0%b2%d0%be%d0%b4/