„ДАНИ АЗАЊСКЕ ПОГАЧЕ“

 uvs150810-002Трнова Петка се у Азањи светкује на посебан начин. Тога дана у овом великом шумадијском селу је вашар, а од пре неку годину и велика смотра пољопривредних производа, белог веза и погача. Мештанин Драгомир Павловић осмислио је “Дане азањске погаче”, оригиналну манифестацију у част завршетка жетвених радова.

У присутву угледних гостију из Београда,  Станислава Пак, у својству изасланика председника Републике Србије, др Зоран Рајевић, државни секретар Министарства пољопривреде, и председник Задружног савеза Србије, Никола Михајловић,  професор Миладин Шеврлић, професор задругарства на Пољопривредном факултету у Земун Пољу, као и представници локалне самуправе и мноштво посетилаца ове традиционалне манифестације, председник Скупштине општине, Славољуб Ђурић, отворио је овогодишње Дане азањске погаче.

Пре званичног отварања, кроз центар Азање продефиловала је колона пољопривредне механизације, а богат културно-уметнички програм, који је настављен у центру Азање, после церемоније свечаног отварања, увеличао је цео догађај.

 Река људи прошла је крај штандова на којима су се налазиле богато украшене погаче. Домаћице су и овог пута показале велико умеће и маштовитост. Погаче су украшавале влатима пшенице, фигурама од теста, а неке су исписале и поруке, којима се млади обавезују да наставе ову лепу традицију. Домаћини и гости разгледали су изложене погаче, које су се такмичиле у две категорије (за најбољу традиционалну и модерну почагу).

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d1%9a%d1%81%d0%ba%d0%b5-%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%b0%d1%87%d0%b5/