ДАН ЖАЛОСТИ У СРБИЈИ

dan-zalostiВлада Србије је прогласила данашњи дан за Дан жалости поводом трагичне погибије шест грађевинских радника из Србије, који су страдали у пожару на руском полуострву Јамалу.

Законом о дану жалости предвиђено је да заставе буду спуштене на пола копља, како на државним институцијама тако и на спортским и културним манифестацијама, да се ода пошта настрадалима минутом ћутања.

За време дана жалости на јавним местима, у кафићима, ресторанима и другим локалима забрањено је емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера.

Према Закону, Влада дан жалости проглашава после нарочито трагичног догађаја, тешке несреће која за последицу има смрт, рањавање или тешко оштећење здравља већег броја људи, или у случају смрти високог државног функционера, а када процени – може да прогласи и у случају смрти личности која је имала велике заслуге за земљу.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%b6%d0%b0%d0%bb%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b1%d0%b8%d1%98%d0%b8/