ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ – 22 АПРИЛ

zemlja Дан планете Земље, који се сваке године обележава 22. априла, има за циљ да подсети људе на одговорност за планету на којој живимо. Иако стручњаци различитих делатности, свакодневно упозоравају да ће планета Земља постати неприступачна за живот уколико људи не буду више водили рачуна о својој околини, већина грађана се тога сети само на Дан планете Земље.

Џон Маконел је први увео идеју глобалног празника Дан Земље при Унесковој конференцији за животну средину 1969.године. Исте године је дизајнирао заставу Земље. Јануара 1970. амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла сваке године.
Сада се поставља питање: да ли се нешто променило за протеклих 45 година од када обележавамо овај дан? Јесте, нажалост! Шума, биљних и животињских врста, чисте воде је све мање, пластике и другог отпада, као и различитих загађивача је све више. Поставља се и питање опстанка на овој планети.
Глобално загревање, ишчезавање озонског омотача уз формирање озонских рупа и све веће загађење Земље отварају питање – шта ће у будућности бити са планетом? Кроз рупе на озонском омотачу продиру ултравиолетни зраци који штетно делују на живи свет и као такви могу проузроковати различита обољења (карцином коже, катаракту, мутације и разградњу генетичког материјала….).dan-planeta-zemlje

Сетите се наше планете свакога дана, а не само 22. априла! Правилним еколошким понашањем штитимо нашу животну средину. На тај начин пружамо шансу опстанка свима нама који на њој живимо и онима који ће на њој живети. Земља је ту због нас, а не ми због ње! Много је начина којима можемо дати допринос за унапређење животне средине. За почетак, с обзиром да је пролеће, засадите “своје” дрво, водите рачуна где бацате своје смеће….

УНИШТАВАЊЕМ ПЛАНЕТЕ УНИШТАВАМО САМИ СЕБЕ

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d0%b7%d0%b5%d0%bc%d1%99%d0%b5-22-%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b8%d0%bb/