ДЕДА ИЗ КРЊЕВА НА ПСИХИЈАТРИЈУ А ПРОВАЛНИЦИ НА СЛОБОДИ

DEDA IZ KRNJEVAМирослав Тирнанић (89) из Крњева, коме су наоружани разбојници провалили у кућу, због чега је испалио хитац упозорења и ранио провалника, послат је на психијатријско вештачење. Док су нападачи на слободи, Тужилаштво у Великој Плани старца терети за изазивање опште опасности, а по налогу тужиоца, чак је и његовом сину одузето оружје.

Страх који је претрпео времешни домаћин бранећи од разбојника свој и живот супруге Надежде (84), није ништа у поређењу са малтретирањем и срамотом коју је, како каже, доживео након тога. Најпре је полиција против њега поднела кривичну пријаву и одузела му оружје које је легално поседовао, а онда је Тужилаштво у Великој Плани повело истрагу због сумње да је изазвао општу опасност.

„Ово је неправда“, каже за „Новости“ син осумњиченог старца Видоје Тирнанић.

„Тужилац је повео истрагу и наложио да мој отац иде на психијатријско вештачење. И што је још несхватљивије, чак је и мени одузет пиштољ за који имам уредну дозволу.“

Одузимање оружја Мирослављевом сину се базира једино на чињеници да је његов отац пуцао, што је, кажу адвокати са којима смо разговарали, увођење објективне одговорности која је забрањена у модерним кривичним правима.

Видоје још наводи да му нису јасни поступци тужиоца, и какву је општу опасност његов отац изазвао ако је бранио свој живот и имовину. Сматра да је овде реч о нужној одбрани.

Међутим, тужилац не мисли тако, те је повео истрагу за кривично дело за које је, иначе, запрећена казна затвора до 10 година.

Породица Тирнанић добија поруке и позиве подршке буквално из читавог света, од родбине, пријатеља, али и непознатих људи који су на интернету читали о нападу. Јављају се и адвокати који желе да бесплатно заступају старца.

И док су нападачи који су познати породици и живе у близини, на слободи, немоћни старци су сами и незаштићени. Понекад их обиђе полиција током ноћи.

Када је реч о нападачима, против Д. Т. води се поступак због кривичног дела тешка крађа у саизвршилаштву, а С. Т. се на терет ставља и недозвољено држање оружја.

Подсетимо, напад се догодио 31. јануара када су двојица разбојника ногом развалили дрвена врата куће у којој супружници Тирнанић живе сами. Мирослав је тада пуцао из ловачке пушке, цеви окренуте ка поду јер „није никог хтео да повреди“. Метак је ранио у натколеницу једног од нападача, после чега су побегли, али их је полиција током ноћи ухапсила. Инспектори су пронашли „фантомку“ и пиштољ које су лопови бацили у траву.

Нужна одбрана јасно дефинисана

„Тужилац није требало да покрене истрагу“, сматра адвокат из Београда који се јавио „Новостима“ са понудом да заступа Тирнанића без накнаде.

„Наш кривични закон тачно дефинише шта је нужна одбрана, у смислу да онај који се брани не сме изазвати напад, као и да одбрана траје док траје напад. Ово је злоупотреба, и овоме би требало да се позабави и министар правде.“

„Правда за деду“

На интернету је покренута петиција „Правда за деду Мирослава“ у којој се тражи да се Тирнанић ослободи сваке кривичне одговорности. Грађани, између осталог, захтевају и да му се врати оружје, као и његовом сину.

Тома Фила: Ако неко уђе, пуцај и не питај зашто је ушао

Један од наших најпознатијих адвоката Тома Фила каже да је потпуно бесмислено да право неког ко напада у очима тужилаштва буде испред права оног ко је нападнут.

„Ми имамо проблем из времена комунизма да разјаснимо шта је то нужна одбрана. Тада је владала доктрина да не може приватна имовина да буде важнија од било чијег живота. Постоји стални страх да се неко ослободи због нужне одбране. Ја сам често на путу, па ми жена остаје сама код куће. Држим пиштољ поред врата и рекао сам јој: ‘Ако неко уђе, пуцај и не питај зашто је ушао. Лакше ћу да те извадим из затвора него са гробља’“, наводи овај адвокат.

Он сматра да тема самоодбране мора да се покрене у јавности, јер никоме није јасно како раде тужилаштва, и како процењују угроженост.

„Ако неко упадне у ваш стан, да ли треба да га питате: ‘Јеси ли дошао да ме убијеш?’, или, ако је жена, да пита: ‘Да ли си дошао да ме силујеш?’ Па, онда, ако каже: ‘Дошао сам да те силујем’, онда је дозвољено да се лупи шамар, а ако провалник каже да је дошао да вас убије, онда је у реду да се пуца“, рекао је Тома Фила.

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d0%b5%d0%b4%d0%b0-%d0%b8%d0%b7-%d0%ba%d1%80%d1%9a%d0%b5%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%81%d0%b8%d1%85%d0%b8%d1%98%d0%b0%d1%82%d1%80%d0%b8%d1%98%d1%83-%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0/

7 comments

Preskočiti na obrazac za komentare

  • Лјубомир Јовановић on 12/03/2016 at 18:33

  Чика Мирославе недам те срамном издајничком суду који уништава зарад својих личних интереса српски народ. Иначе и потичем из лоѕе твојих. Од Тирнанића и Живановића. Овим срамним стокама без репа и убицама свог народа треба се стати на пут доста је стварно више. Судити човеку такорећи већ 90то гисишњаку за одбрану себе и својежене од провалника то је идиотизам који непостоји ни у једној цивилизованој земљи на свету па чак ни код оних по чијем се рецепту ради.
  Молим све адвокате у србији да преуѕму случај у своје руке јер је ово против свих хуманости овоѕемаљског света.

  Љубомир Јовановић

  • simeon on 07/03/2016 at 23:11

  Pozivam sve dobre ljude da pomognemo deki Miroslavu kome preti zatvorska kazna u devetoj deceniji zivota jer je braneci zivot pucao u rabojnike i ranio jednog od njih.
  Najmanje sto mozemo je da potpisemo ovu peticiju

  http://www.peticije24.com/137934

  • Radomir on 07/03/2016 at 14:44

  Srbija treba da preispita zakon o samoodbrani u domacinstvu,donese zakon kako dolikuje ,A ne da napadnut u sopstvenoj kuci bude kriv.Treba kriminalac da upadne u kucu Sudije ,da mu siluje zenu i cerku i na kraju da ih ubije,Da vidim sta ce onda reci taj isti sudija,Govnarko,.

  • Sasa on 07/03/2016 at 12:44

  ???

  • petar on 07/03/2016 at 12:14

  ok, deda pucao kroz vrata na nevidjeno. i tu je kraj price o dedi.

  nego sta je sa lopovima?

  • nelailic on 07/03/2016 at 10:01

  Ostarila sam na zapadu u zemlji benelux-a zakon je isti nemaš prava na samoodbranu lično mi je policija rekla kad mi je kuća pokradena, srećom nisam bila u kući

  • Nepravda on 06/03/2016 at 00:51

  Ostavite dedu na miru, sram vas bilo! Ganjajte provalnike!

Komentari su onemogućeni.