ДАНАС СУ ДУХОВИ, ПРАЗНИК СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

TROJICA

Данас је један од највећих празника у Српској православној цркви, Света тројица или Духови, који се обележава 50. дан после Ускрса и десети дан после Спасовдана.

Духови представљају и „рођендан“ Хришћанске цркве, а називају се још и Тројице, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле.

Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница.

По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића, и као они, такође се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се, то је тзв. трапава недеља.

Тај празник назван је Света тројица, јер се, према јеванђелима, поред Светог Оца и Сина, на овај дан јавило физички треће лице Свете тројице – Свети Дух.

Први дан Духова или Педесетнице посвећен је јеванђелском догађају – силаску Светог Духа на апостоле, Христове ученика. Храмови се украшавају зеленилом, а црвени под се прекрива травом.

Како је написао Свети Григорије Богослов, раније се зеленило уносило и у куће.

Светом Духу верници упућују свакодневну молитву, призива се при крунисању владара, свим рукополагањима, на почетку архијерејских сабора, на крштењу у цркви…

Министарство унутрашњих послова Србије прогласило је Духове за дан МУП-а и дан полиције, који се обележава у знак сећања на 1862. годину, када је српска жандармерија 15. јуна, на Духове (Тројице), одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

У многим местима Шумадије и у другим крајевима Србије, као и међу Србима у расејању, тог дана пролазила је поворка крстоноша. У појединим местима литија из храма иде и данас до поља и винограда.

Духови су празник неколико места у Србији, а у појединим породицама и крсна слава.

Они су и еснафска слава трговаца.

Тројица је слава и Општине Смедеревска Паланка

 

Stalna veza (link) ka ovom članku: https://palankadanas.com/%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b5-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%98%d0%b8%d1%86%d0%b5/